Читај ми!

Skupština grada Beograda izglasala treći rebalans budžeta, u novembru počinje gradnja metroa

Odbornici Skupštine grada usvojili su treći rebalans budžeta za 2021. godinu. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, to je najveći budžet u novijoj istoriji grada i dokaz da se u Beogradu dobro posluje. Odbornici su doneli i važne odluke za građane koji u stambenim zgradama imaju ugostiteljske objekte ili hostele.

Budžet Grada, prema danas usvojenom rebalansu, iznosi 150 milijardi dinara, odnosno, 1,28 milijardi evra, što je omogućilo da gradski i opštinski budžeti budu povećani za pet odsto u odnosu na prethodni rebalans.

Ovim su obezbeđena sredstva za izgradnju nasipa i kolektora na makiškom polju, za izgradnju nadvožnjaka u Batajnici i finansiranje projektovanja druge linije metroa. Obezbeđena su i dodatna sredstva za boravak dece u predškolskom ustanovama, novih stotinu ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

"To su stvari na koje mi treba da budemo ponosni, jer glasajući za rebalans budžeta glasali ste da počne da se gradi metro u Beogradu, da u novembru, kao što smo obećali, gradimo metro. Ovaj rebalans budžeta je za građane i pokazuje da je Beograd finansijsku stabilan, da imamo milijardu evra viška u odnosu na dug koji smo nasledili", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Odbornici su glasali i za odluku koja treba da reši problem mirisa i pare u ugostiteljskim objektima u zgradama. Obaveza ugostitelja biće ugradnja određenih vrsta filtera. Vlasnici hostela ubuduće će morati pre nego što dobiju dozvolu za rad da sklope ugovor sa stambenim zajednicama.

Nadležni će za svaki deo grada utvrditi izvor buke, na osnovu čega će ugostitelji imati mogućnost da uvedu mere zaštite.

Odbornici su usvojili i odluku o saradnji Beograda i Sankt Peterburga. Osnovana je i Fondacija za najugroženiju decu i mlade.

Na većini taksi stanica u gradu biće postavljeni privremeni montažni kiosci, toaleti i čekaonice.

Predstavnici opozicije održali svoju konferenciju 

Dok su odbornici u sali nekadašnje skupštine u Kralja Milana 14 odlučivali, ispred zgrade su predstavnici opozicije održali svoju konferenciju, na kojoj je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao da se na dnevnom redu gradske skupštine nalazi nekoliko strašnih stvari za budućnost Beograda.

"Rebalansom budžeta dodaje se na već ogromna sredstva koja se daju za spalionicu smeća u Vinči, zaduživanje za uništenje Kalenić pijace, jako loših podataka o funkcionisanju javnih preduzeća", naveo je Đilas.

"I oni bi, dok su bili na vlasti, radili rebalanse da su imali para"

I oni bi, dok su bili na vlasti, radili rebalanse da su imali para, rekao je šef odborničke grupe SNS-a u gradskom parlamentu Aleksandar Miković i dodao da im je bilo važnije da imaju pare na svojim privatnim računima. 

"Zato što se Grad Beograd do 2013. godine bukvalno borio za vazduh, jer je bio zadužen za više od milijardu i dvesta miliona evra. Budžet grada u vreme Dragana Đilasa iznosio je oko 500 miliona evra i kada pogledate ove brojke i čujete ono o čemu danas diskutujemo, zaista je neverovatno kako za relativno kratko vreme može da se napravi veliki uspeh", istakao je Miković.

Za 8. novembar najavljena je sednica na kojoj će biti usvojen plan generalne regulacije šinskog prevoza, čime će biti kompletirana dokumentacija neophodna za izgradnju metroa.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво