Читај ми!

Vučić: Pred nama nisu laka vremena, ali plate će rasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da pred Srbijom nisu laka vremena, ali da će naša zemlja nastaviti da napreduje zahvaljujući onome što je urađeno u prethodnom periodu i da se očekuje da prosečna plata u decembru bude preko 610 evra.

Aleksandar Vučić je rekao posle otvaranja novog pogona u Boru, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi širu situaciju sa epidemijskom i energetskom krizom, da ništa ne treba posmatrati izdvojeno i da se do suštine može doći samo ako se sve to posmatra kao celina.

Ukazao je na užasnu energetsku situaciju, da je danas struja na berzi kod nas bila 229 evra po megavatu, a da je najniža u Evropi bila 100 evra po megavatu.

Rekao je da će se pokušati da se pre decembra završi o Blok B jedan TENT-a Nikola Tesla i podigne za 650 megavata proizvodnja i spusti cena struje.

"Za gas nam predstoje razgovori sa Putinom, koji su uvek neizvesni", rekao je Vučić i dodao da pri tome treba imati u vidu i koronu koja de fakto odvoji od posla pola miliona ljudi.

"To je pakao za nas. I jedno i drugo", rekao je predsednik, ali je napomenuo da je ono što je mala sreća u nesreći, jer smo, po njegovim rečima, bolje pripremljeni nego svi drugi u regionu, pa će posledice biti nešto manje.

Najavio je i nabavku novih lekova i da će Srbija prva u Evropi, a posle SAD, krajem godine ili početkom januara imati lek MSD.

Ukazao je i da je sve to povezano sa našim rastom, kao i današnje otvaranje rudnika zlata i tri puta uvećane rezerve zlata, jer to utiče na finansijsku stabilnost i na rešavanje udara koji dolaze iznenada.

Napomenuo je i da je u razgovoru sa MMF-om istaknut cilj da iduću godinu završimo na nivou od 55,5 odsto javnog duga prema BDP, i da ga i dalje smanjujemo.

"Da bismo to uspeli, ne valjaju dodatna iznenađenja, a ovo sa energetikom skupo će nas koštati, ali manje nego neke druge u regionu", istakao je Vučić, dodajući da je teška situacija za one koji imaju odgovornost.

"Predstoji nam teško vreme"  

Izrazio je bojazan i od poskupljenja građevinskog materijala, jer su samo cementare od januara tražile za 30 odsto veće cene.

Rekao da se sa zato sa njima i EPS-om razmatraju dugoročni ugovori, kako cene ne bi išle preko 12, do 15 odsto gore, jer je pitanje kako bi se i od čega dalje gradili putevi.

Kaže da se planira završetak 42 kilometara puta Zaječar–Negotin, te i da se radi Milanovac–Kladovo, Golubac–Kladovo koji treba da bude završen do kraja godine.

"Od čega ćemo da gradimo u budućnosti ako nam cena građevinskog materijala tako dramatično skoči", upitao je Vučić.

On je konstatovao da je sve povezano i istakao da je zato ovaj rudnik u Boru, kako je rekao, nešto kao iz bajke, "kao da nam je Bog pomogao, ovo je spas za istok Srbije i za celu Srbiju".

Ukazuje da predstoji teško vreme velika energetska i korona kriza čemu treba dodati i politička pitanja, kao što su situacija na KiM i kako je rekao, neuračunljivost pojedinih faktora, pa do situacije u regionu.

"A ljudi očekuju da i dalje nastave da rastu plate i penzije, a zapitajte se da li smo toliko više radili kao prethodnih godina", napomenuo je Vučić.

On je istakao da će plate rasti zahvaljujući dobrim delom onim što je urađeno u prethodnom periodu i što su obezbeđene sigurne javne finansije, uvećane devizne i zlatne rezerve, ulaganja, kao i zahvaljujući strateškim partnerima.

Predsednik je rekao da će Srbija ići brže napred od regiona i da će polako da prestiže i zemlje EU i da očekuje da u decembru imamo višu prosečnu platu od Bugarske koja ima oko 580 neto prosečnu platu.

"Verujem da ćemo mi imati preko 610", zaključio je Vučić.

"Napadi na mene i porodicu imaju za cilj da me sruše"

Predsednik Srbije je povodom napada na njega i na njegovu porodicu rekao da imaju tri  cilja da se on smeni sa vlasti, da ućutkaju sve koji bi primetili i rekli da je on uradio nešto dobro i korisno za zemlju.

Vučić je to rekao u Boru, odgovarajući na pitanje novinara zašto se svi bave time da poreska uprava ispita imovinu njegovog sina Danila, a niko ne predlaže da se ispita poreklo imovine Đilasove dece.

Predsednik kaže da je prvi cilj taj da pokažu svima da imaju jednu metu – njega i dodaje da je prošle nedelje čak 90 odsto svih napada na ljude iz vlasti bilo upravo na njega i njegovu porodicu.

"Smisao toga je da svakome ko bi podržao rudnike, rast Srbije, ko bi rekao da je Vučić to dobro uradio, da ne pomisli slučajno da to i uradi", rekao je predsednik.

Pod dva, kako kaže Vučić, kriminalizujući porodicu imaju dva cilja, od kojih je prvi taj da kažu da iver ne pada daleko od klade, odnosno da su svi oni kriminalci makar nikada nikakav kriminal im ne pronašli, nikakav račun, ništa čudno.

"I da sačekaju da izgubim živce i kažem dosta je bilo i počnem da odgovaram i govorim o njihovoj deci da li imaju milionske apartmane ili ne, čime neću nikada da se bavim. Da kažem, dosta mi je bilo, sit sam svega, skloniću se od svega", dodao je predsednik.

Pod tri, kako kaže, to je izraz potpune političke nemoći jer ne mogu ništa da kažu za rast naše zemlje, za izgradnju puteva, bolnica, škola, muzeja, pozorišta.

"Najlakše je da kažete ono što svi ponavljaju računajući da kada ide usredsređena vatra na jednog čoveka i njegovu porodicu da će to morati da rezultira ma koliko taj čovek bio snažan i porodica jaka", naveo je Vučić.

Predsednik ističe da je smisao toga i da sve ljude koji se nalaze u stranci koju vodi i sve ljude koji su smeli da kažu nešto lepo o njemu odvrate od toga.

"Da im kažu: ako bi rekao nešto lepo o Vučiću ili da je sjajan uspeh postignut u Boru, ako to kažeš proći ćeš kao on, a vidiš da smo u stanju njegovu decu da provlačimo po medijima svakoga dana i to ni zbog čega", kazao je.

Vučić je zamolio Poresku upravu da radi samo svoj posao.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво