Čitaj mi!

Petković: Izjava Bisljimija da neće formorati ZSO vrhunac neodgovornosti

Najnovije izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće formirati Zajednicu srpskih opština vrhunac su neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Zbog toga, kako kaže Petković, molimo Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština.

"Reč je o flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora, a ucenjivačke i jednostrane izjave čiji je potpisnik Bisljimi ne pomažu ni normalizaciji odnosa ni potrazi za kompromisnim rešenjem", dodaje Petković.

Beograd je, sa svoje strane, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali sa druge strane pregovaračkog stola na delu je potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore, navodi direktor Kancelarije za KiM.

"A razgovora o Zajednici srpskih opština će biti i to već na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija. Zato bi Prištini i Bisljimiju bilo mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o fomiranju ZSO, umesto što upućuju pretnje. Nije Beograd kriv što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu", zaključuje Petković.

Prvi sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, održava se u Briselu.