Čitaj mi!

Dačić u Atini: Parlament u Srbiji odigrao važnu ulogu u uslovima krize

Iskustva Srbije potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je izazvala pandemija koronavirua, rekao jepredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Atini nakon učešća na konferenciji predsednika parlamenta u organizaciji Saveta Evrope.

Ivica Dačić je rekao da su na konferenciji u Atini predsednici parlamenata razgovarali o tome kako u krizama sačuvati ulogu parlamenta.

"Naša iskustva su dobra, upravo potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je izazvala epidemija, počev od uvođenja vanrednog stanja, do ukidanja vanrednog stanja, donošenja zakona i neprestanog rada parlamenta bez obzira što nismo bili u tehničkoj mogućnosti da onlajn radimo", istakao je Dačić.

Kako je naglasio, kada se podvuče crta, uz sve mere, ipak je sačuvana redovna aktivnost parlamenta uz relativno mali broj zaraženih narodnih poslanika i drugih zaposlenih.

Smatra da je parlament odigrao važnu ulogu jer je, kako kaže, bitno da se u uslovima kriza kao što je pandemija, sačuva osnovni princip parlamentarne demokratije.

Dačić je najavio da bi u narednom periodu Skupština trebalo tehnički da se osposobi kako bi mogla da funkcioniše i u uslovima kada nije moguće fizičko priusustvo poslanika u samoj zgradi.