Читај ми!

Varhelji: Evropska komisija podržava otvaranje dva nova klastera sa Srbijom

Evropska komisija podržava otvaranje dva nova pregovaračka klastera u pregovorima sa Srbijom, izjavio je komesar Oliver Varhelji predstavljajući godišnji izveštaj o napretku Srbije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Srbija je, kako se navodi u izveštaju o napretku, dala prioritet reformama u vladavini prava i postigla rezultate u brojnim oblastima, pre svega politici oporezivanja i energetici, čime je ispunila merila za otvaranje klastera 3 (konkurentnost i rast) i klastera 4 (zelena agenda i održiva povezanost).

Varhelji je poslanicima spoljnopolitičkog odbora evropskog parlamenta rekao da u "Srbiji postoji obnovljena posvećenost reforma" i obavestio ih da bi ustavna reforma u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo bi da se završi do kraja godine.

"Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranja ratnih zločina", naveo je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje čestitao je poslanicima Evropskog parlamenta Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku na, kako je rekao, "uspešnoj misiji i postizanju sporazuma u međupartijskom dijalogu u Srbiji". Varhelji je čestitike uputio i Skupštini Srbije i njenom predsedniku Ivici Dačiću.

Napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom biće ključni za ukupni tok i napredak u Srbije u pristupnim pregovorima, rekao je Varhelji u svom uvodnom govoru o "paketu proširenja" i godišnjim izveštajima za zemljama u procesu pristupanja.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво