Читај ми!

Vek diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice na izložbi u Rimu

Samo desetak dana nakon što je u Državnom arhivu otvorena izložba koja oslikava vek diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice, ista postavka predstavljena je sinoć u Rimu. Na otvaranju na Lateranskom univerzitetu srpski šef diplomatije poručio je da je saradnja sa Svetom stolicom veoma važna, ali i da je za našu zemlju od velikog značaja pozicija Vatikana u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Kroz dokumenta i fotografije predstavljen je mali deo veza Srbije i najmanje nezavisne države na svetu - Vatikana. Prikazano u galeriji univerziteta svedoči o veku diplomatskih odnosa, ali i znatno ranijoj saradnji.

"Mogu da vide i pročitaju dokumenta kako su tekli razgovori o konkordatu, sklapanju konkordata 1914-15. Zatim pre toga o poseti kralja Aleksandra Obrenovića papi, zatim koliko su srpski vladari u 19. veku ulagali napora i finansija za obnavljanje katoličkih crkava, škola u Srbiji. Srpski tim na pripremi izložbe radio je više od šest meseci. Tempo je uslovila i pandemija, a u evropskoj zemlji koja je bila prva na udaru koronavirusa, ona i dalje diktira pravila života - u galeriju se ne može bez maske, neophodna je distanca, a i ograničen je broj posetilaca", ističe Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Vićenco Buonomo, rektor pontifikalnog Lateranskog univerziteta u Rimu, napominje da je putem arhivskih dokumenata moguće potvrditi da je Srbija pokazala pažnju i interes za razvoj odnosa prema Katoličkoj crkvi.

"Religija predstavnja kohezioni element, a ne element sukoba. Ova izložba nam daje priliku da uvidimo da je religija element mira", dodaje Buonomo.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković ističe da Srbija sa Svetom Stolicom razvija saradnju zasnovanu na razumevanju.

"Posebno cenimo doslednu poziciju Svete Stolice u pogledu za nas izuzetno važnog pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Boreći se za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, Srbija insistira na tome da je kulturno nasleđe u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasleđu hrišćanske Evrope", dodaje Selaković.

Očuvanje kulturnog nasleđa, ali i produbljivanje i intentenziviranje dalje saradnje sa Svetom stolicom, između ostalog, biće teme današnjih sastanaka srpskog šefa diplomatije sa zvaničnima u Vatikanu.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво