Читај ми!

Izbori na KiM – u srpskim sredinama nema iznenađenja, Samopredeljenje bez ijedne pobede u prvom krugu

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji još nisu završeni. U većini od 38 opština predsednik će biti izabran tek u drugom krugu za dve nedelje. U sredinama sa srpskom većinom u prvom krugu glasanja vode kandidati Srpske liste. Među Albancima vladajuća stranka Aljbina Kurtija ima šanse da u drugom krugu pobedi u Prištini, ali će protiv sebe imati sve ostale albanske stranke.

Rezultati lokalnih izbora nisu doneli iznenađenja na političkoj sceni Srba na Kosovu i Metohiji. Srpska lista imala je kandidate za predsednike u svih 10 opština sa srpskom većinom. U devet su njeni kandidati pobedili u prvom krugu, dok će drugog kruga izbora biti jedino u Klokotu. U toj sredini, za mesto predsednika boriće se kandidati Srpke liste i Srpske narodne sloge - Vladan Bogdanović i Strahinja Spasić.

Za predstavnike Srpske liste, nakon izbora prioritet je formiranje Zajednice srpskih opština.

Milan Radojević, predsednik opštine Severna Mitrovica ističe da su Srbi sa Kosova i Metohije poslali Prištini i međunarodnoj zajednici dve veoma jasne poruke, da imaju poverenje u politiku Beograda i da očekuju brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

"U suprotnom, dovodi se u pitanje naš dalji opstanak u institucijama privremene samouprave u Prištini. Jer jedino ZSO garantuje opstanak našeg naroda na ovim prostorima", poručuje Radojević.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM napominje da će, onako kako je bila snažna i ubedljiva pobeda Srpske liste i srpskog naroda na juče održanim izborima, isto tako će biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

Nakon prvog kruga glasanja, 17 opština dobilo je predsednike. U ostalih 20, sa albanskom većinom, predsednik opštine će biti izabran u drugom krugu za dve nedelje.

Kurti nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu

Vladajuća stranka, Pokret Samopredeljenje nije uspela da održi pobednički duh sa parlamentarnih izbora iz februara.

Pokret premijera Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, iako je u nekima nastupio kao najjača politička snaga.

Iskustva na prošlim lokalnim izborima, pokazala su da stranke koje vode centralni nivo vlasti, svoju snagu preslikavaju i na lokalni nivo, ali se to nije dogodilo na jučerašnjim izborima.

Analitičar Adriatik Keljmendi smatra da je za Pokret Samoopredeljenje to bila najveća lekcija do sada, jer treba da se otrezne nakon rezultata od 14. februara.

"Oni su jedna od vodeće četiri stranke, a da nisu dobili nijednu opštinu. Imaju šansu ako izađu i obrate se direktno biračima. Ako nemaju kontakte sa ljudima, ako nastave kao tokom protekle kampanje i proteklih sedam meseci, onda su u velikom riziku da ne osvoje nijednu opštinu i da padnu na treće mesto među strankama na nacionalnom nivou", ocenjuje Keljmendi.

Što se tiče izbora za odbornike lokalnih skupština, u srpskim sredinama najviše odbornika imaće Srpska lista, a u albanskim rezultati se razlikuju od opštine do opštine.

Vladajući pokret Samoopredeljenje ima najviše odbornika u Prištini, Prizrenu, Kosovskoj Kamenici, ali u tim sredinama neće imati apsolutnu odborničku većinu.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво