Читај ми!

Lokalni izbori na KiM, najveća izlaznost u opštinama na severu

Građani na KiM danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je deset sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi rezultati se očekuju posle 22 sata.

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Birališta su otvorena od sedam sati.

Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Do 15.00 glasalo 27 odsto birača

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15.00 na celom Kosovu i Metohiji glasalo je 27 odsto ili 456.347 birača.

 

Najveći procenat izlaznosti i dalje je u opštinama sa srpskom većinom.

Opština Zvečan je na prvom mestu sa najvećom izlaznošću – u njoj je glasalo 56,91 odsto ili 3.915 građana.

Nakon Zvečana najveći broj građana je izašao u Severnoj Mitrovici – 55,03 odsto ili 9.751 građanin koji je iskoristio svoje pravo.

U opštini Zubin Potok glasalo je 44,53 odsto ili 2.869 građana.

U Štrpcu je glasalo 41,99 odsto ili 4.826 građana.

U Klokotu je glasalo 39,67 ili 1.092 građanina, u Partešu 36,30 ili 1.662 građanina, dok je u Ranilugu glasalo 40,68 odsto ili 1.987 građana.

Učestvuje 5.346 kandidata 

Učestvuju ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Birališta su otvorena od 7 časova. Žitelji Gračanice glasaju u školi "Kralj Milutin". U Gračanici je nešto više od 20.000 birača, a u svim srpskim sredinama nešto više od 100.000.

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi, javlja reporter RTS-a.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasali su predsednik Srpske liste Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

U biračkom centru u Tehničkoj školi, Rakić je rekao da je, prema njegovim informacijama, glasanje svuda počelo u sedam časova i da protiče bez problema.

Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice ispred Srpske liste, izrazio je očekivanje da će Srbi uspeti da zaštite svoj interes i sačuvaju svoja prava na KiM.

Organizovani odlazak na glasanje

Iako su iz Prištine u poslednjem trenutku glasačima koji dolaze iz centralne Srbije tražili umesto brzog antigenskog testa pis-si-ar test ili potvrdu o imunizaciji, jutros su iz Kraljeva i drugih gradova, autobusi sa glasačima krenuli na lokalne izbore, javila je dopisnica RTS-a.

Oni koji su krenuli na glasanje kažu da se ne plaše i da je svaki glas važan.

Predstavnici Kancelarije za KiM, koji su i obezbedili organizovani odlazak, kažu da će omogućiti odlazak do svih glasačkih mesta.

Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo i nije bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Ukupan broj biračkih centara je 883, sa skoro 2.500 biračkih mesta. Izbore će nadgledati stotinak posmatrača EU, a tu su i drugi posmatrači. Birališta će biti otvorena do 19 časova, a prvi rezultati se mogu očekivati posle 22 sata.  

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво