Čitaj mi!

Sutra se održavaju lokalni izbori na KiM, Srbi predstavnike biraju u skoro 20 opština

Na Kosovu i Metohiji sutra se održavaju lokalni izbori. Biraju se predsednici opština i odbornici skupština u 38 opština. Od njih, deset je sa srpskom većinom. Aktivista civilnog sektora i kooordinator za nadgledanje izbora Marko Trajković kaže za RTS da veruju da će manja izlaznost birača biti na severu KiM zbog dešavanja prethodnih nedelja.

Srbi će svoje predstavnike birati u skoro 20 opština, ali u deset mogu da računaju da će imati mogućnost upravljanja njima. U tih deset opština ukupno je 26 kandidata za predsednike opština – 18 srpskih, a njih osam su predstavnici albanskih stranaka. Od ponoći je na snazi predizborna tišina.

Marko Trajković, aktivista civilnog sektora i kooordinator za nadgledanje izbora kaže za RTS da za razliku od prethodnih lokalnih izbora, nije bilo klasične predizborne kampanje u srpskim sredima sa velikim mitinzima.

"Cela preizborna kampanja se uglavnom odvijala od vrata do vrata, gde su kandidati išli od kuće od kuće i predstavljali sebe i svoj program. Masovno su se koristile i društvene mreže", kaže Trajković.

Dodaju da su kandidati tokom te kampanje od vrata do vrata tražili glas, a da su birači iznosili su svoje probleme.

"Najveći problem u srpskim sredinama je nazaposlenost mladih i što ti mladi odlaze odavde. Verujem da se kandidati više bave time, ali i lokalnim problemima", objašnjava Trajković.

Ističe da veruje da će najveće posledice da se osete na izlaznost birača na severu KiM, zbog dešavanja poslednjih nedelja.

"Već je počela priča o bojkotu – nema bojkota, ali će se osetiti posledice dešavanja zadnjih par nedelja", kaže Trajković.

Dodaje da je njihova procena da će biti manja izlaznost nego na prethodnim lokalnim izborima, te da se prvi rezultati izbora neće znati pre 21 sat.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike. Saopšteno je da pravo glasa na lokalnim izborima koji su zakazani za sutra ima 1.885.000 građana.