Čitaj mi!

UN o opasnim jednostranim akcijama Prištine, rasprava o budućnosti UNMIK-a

Šef UN na Kosovo Zahir Tanin upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti UN da jednostrane akcije, poput odluke vlasti u Prištini o registarskim tablicama, doprinose rastu tenzija, te da su rezultirale povredama više osoba. Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti, 100 napada na Srbe za šest meseci. Vjosa Osmani zatražila okončanje misije UN. SAD traže ukidanje UNMIK-a, Rusija i Kina protiv.

Selaković za RTS: Iznenađen sam govorom Tanina, i nestalne članice SB UN podržale Beograd

Srpski šef diplomatije Nikola Selaković kaže za RTS da ga je prijatno iznenadilo obraćanje šefa Unmika Zahira Tanina.

"Ne znam da li je iko očekivao da će Tanin tako objektivno i jezgrovito pričati o događajima od 13. oktobra budući da taj period nije obuhvaćen izveštajem", naveo je Selaković.

Selaković je ponovio da Priština konstantno ruši dijalog koje je počelo još forimiranjem vlade Aljbina Kurtija i sastancima u Briselu gde je delegacija Prištine javno govorila da nema nameru da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Prema rečima Selakovića, većina nestalnih članica Saveta bezbednosti UN-a vrlo jasno je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i osudila Prištinu za podrivanje dijaloga, podsetila na Rezoluciju 1244 i podržala ostanak Unmika na KiM.

Sa druge strane, konstatovao je da je ostala tradicionalna podela među stalnim članicama SB UN-a.

Nećemo odustati od traženja miroljubivog i održivog rešenja, borićemo se za interese srpskog naroda i njegovog opstanka na KiM kao i zaštitu kulturno-istorijskog blaga, istakao je Selaković.

"Na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom očekujem da ćemo doći do razumevanja što je i pokazano prilikom susreta sa premijerkom Anom Brnabić sredinom septembra tokom zasedanja Generalne skupštine, kada je iskazana podrška dijalogu ali i nedvomsleni stav prema KiM", dodao je Selaković.

Selaković je rekao da će informisati Guteresa o poslednjim dešavanjima na KiM koja nisu ušla u redovan izveštaj, kao i da zamoli da se ta podrška nastavi.

Ukazao je na to da će se na sastanku govoriti i o drugim temama, naglasivši da je Srbija treća u Evropi po broju vojnika u mirovnim misijama UN-a i prva u regionu.

Kina protiv ukidanja UNMIK-a

Kina upozorila da je jednostrana akcija prištinskih vlasti dovela do povećanih tenzija i pozvala na nastavak dijaloga.

"Kina smatra da Rezolucija 1244 predstavlja pravnu osnovu za pronalaženje rešenja... Svaki iskorak iz ovog okvira predstavlja korak unazad u tom procesu", rekao je kineski diplomata Geng Šuang.

Kineski diplomata je upozorio na porast etnički motivisanog nasilja na Kosovu, posebno usmerenog protiv Srba, te istakao važnost da Savet bezbednosti "zadrži pažnju" na Kosovu.

"Uloga UNMIK-a još uvek veoma važna... Podržavamo nastavak pružanja odgovarajuće pomoći UNMIK-u kako bi ova misija mogla da nastavi sprovođenje mandata koji joj je poveren", rekao je kineski diplomata.

Geng Šuang

Rusija: Priština širi propagandu

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je prištinske vlasti da šire propagandu Prištine o napretku i multietničnosti, koja se ne slaže sa realnošću i onim što se tokom prošlog meseca dešavalo.

"Vatrene reči neće promeniti činjenice... Zabrinuti smo zbog razvoja situacije na severu Kosova", rekao je ruski ambasador pri UN Nebenzja, koji je rekao da je akcija kosovskih specijalaca i oklopnih vozija rezultirala ljudskim žrtvama.

Optužio je kosovske vlasti da su šok-bombama, suzavcem i vatrenim oružjem zaplašivali lokalne Srbe kako bi ih isterali sa Kosova.

Ruski ambasador je pozvao EU da utiče na strane da ispune svoje obaveze proistekle iz dosadašnjeg toka pregovora, te naveo da se Rusija zalaže sa rešenje prihvatljivo za obe strane i zasnovano na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244.

Protivimo se primanju Kosova u međunarodne organizacije, rekao je ruski ambasador, navodeći da kosovske vlasti još uvek nisu procesuirale krivce za napad na ruskog službenika UNMIK-a pre nekoliko godina.

Nebenzja je, istovremeno, rekao da se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije UN na Kosovu, navodeći da su izveštaji UNMIK-a od velike važnosti za realno sagledavanje stanja na Kosovu.

Vasilij Nebenzja

SAD traže ukidanje UNMIK-a

SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod okriljem EU, navodeći da razgovori predstavljaju najbolji način za prevazilaženjem problema, rekao je američki predstavnik u Savetu bezbednosti UN.

UNMIK je ispunio zadatak koji mu je prvobitno definisan zadatak i treba da počnemo dijalog koji će voditi ka okončanju ove misije, rekao je američki diplomata.

"Razočarani smo što naši raniji pozivi usmereni ka ukidanju UNMIK-a nisu naišli na razumevanje", rekao je amrički diplomata, navodeći da Vašington "traži da se načini plan usmeren ka gašenju misije UN na Kosovu".

Protest Misije Srbije

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog kosovskih obeležja na maskama predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

Britanija podržava napore EU

Velika Britanija osuđuje napade na manjinske zajednice i verske objekte na Kosovu i poziva na prekid nasilja, rekla je predstavnica Velike Britanije.

Britanija, takođe, podržava napore koje EU ulaže u pronalaženje rešenja kroz dijalog Beograda i Prištine i apeluje na obe strane da pronađu rešenje usmereno ka slobodi kretanja.

Britanija smatra da je vreme da se preispita uloga Misije UN na Kosovu, rekla je predstavnica Britanije.

Britanija podržava napore EU

Francuska: Evropska budućnost regiona

Koordinatorka francuske misije pri UN, Šera Gasri pozdravila je mirno rešenje krize koja je prethodnih nedelja izbila na severu Kosova.

Pozdravila je i borbu protiv kriminala koju se preduzele vlasti u Prištini i istakla značaj Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu.

Gasri je istakla značaj "evropske budućnosti" regiona.

Šera Gasri

Osmani: Vreme za okončanje misije UN

Vjosa Osmani, predsednica privremenih organa, zatražila je da se što pre okonča misija Ujedinjenih nacija, te da se Kosovu omogući mesto među članicama svetske organizacije.

"Unmik je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu", rekla je Osmani, tražeći da se okonča misija UN i budžet iskoristi na bolji način.

Osmani je, takođe, optužila misiju UN da na pogrešan način tumači događaje sa severa Kosova i na taj način šalje pogrešnu poruku, te zatražila da se vlastima u Prištini omogući članstvo u brpojnim međunarodnim organizacijama.

"Poverenje u institucije na Kosovu nikad nije bilo više... U vremenu smo transformacije institucija bez presedana u istoriji.

Mi volimo i širimo mir, naši vojnici čuvaju mir van Kosova... Ponudili smo utočište Avganistancima, čime smo pokazali privrženost ciljevima kojima streme naši saveznici", rekla je Osmani.

Govoreći o razlozima zbog kojih još nije došlo o formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, Osmani je rekla da je ustavni sud u Prištini utvrdio da je taj dogovor u suprotnosti sa ustavom.

"Borba protiv organizovanog kriminala nije predmet pregovora", rekla je Osmani, objašnjavajući akciju policije na severu Kosova.

Osmani je optužila Beograd i Moskvu za "neprestanu agresiju", te pozvala ambasadore država članica Saveta bezbednosti da posete Kosovo i "uvide realnost na terenu". 

Vjosa Osmani

Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković upozorio je da je bezbednosna situacija u poslednje vreme bila obeležena napadima na predstavnike srpske zajednice na KiM, kao i da su vlasti u Prištini preduzimale opasne jednostrane akcije.

"Opasne provokacije Prištine se dešavaju svakog dana... Poslednji upad specijalnih jedinica Rosu je deveti upad te vrste... To se mora odmah prekinuti", rekao je šef srpske diplomatije, navodeći da je od posledica akcije "vatrenim oružjem i hemikalijama ubijena starija žena, a devet je ranjeno".

"Srbija se snažno bori protiv organizovanog kriminala i šverca, ali svi moraju biti svesni da je ova akcija počela upadom naoružanih osoba u apoteke... Svega par dana ranije, specijalci Rosu su raspoređeni na administrativnoj granici i nasilno sprečavali slobodan protok ljudi i robe", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je upozorio da upad kosovske policije uz upotrebu nedozVvoljene sile doprinosi destabilizaciji ionako krhke bezbednosne situacije i predstavlja pokušaj da se Srbija isprovocira da preduzme brzopletu reakciju.

Postoji samo jedan izvor nestabilnosti - privremeni organi samouprave u Prištini i oni moraju biti zaustavljeni, rekao je Selaković, navodeći da je jasno je da ti pokušaji nisu izolovani i sporadični, već predstavljaju konstantan pritisak na Srbe.

Selaković je naveo i da je tokom poslednjih šest meseci zabeleženo skoro 100 napada na Srbe, kao i da su mete sve češće deca, starci i povratnici. Podsetio na slučaj Dragice Gašić, koja je od povratka u Đakovicu doživela fizičke napade i bila žrtva institucionalnih pritisaka.

Nikola Selaković

UN: Opasne jednostrane akcije

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija

Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama, rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterali demonstranti.

Činjenica da ovakav potez nije bio predmet diskusije u redovnim komunikacijama, doveli su do dvodnevnih tenzija, koje su prekinute uz posredovanje EU i podršku diplomata iz SAD.

Tanin je, takođe, zahvalio šefovima NATO i Evropske komisije na ličnom doprinosu u procesu smirivanja tenzija.

"Ja sam, takođe, lično apelovao da smanje tenzije", rekao je Tanin.

Ipak, nedelju dana kasnije, kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obavešten o akciji na valjan način.

Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne oseća kao deo političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se reše problemi će biti nedostižni, rekao je Tanin, nazivajući dokumente "potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja". 

Zahir Tanin