Čitaj mi!

Vučić: 25. novembar preliminarni datum za susret sa Putinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je dobio preliminarni datum za susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, to je 25. novembar.

Aleksandar Vučić je, upitan za susret sa Vladimirom Putinom i energetsku situaciju, rekao da samo neozbiljni ljudi mogu da govore da je situacija u potpunosti stabilna i sigurna.

"Mi smo verovali da će cena gasa da pada na tržištu, ali naše analize nisu ispravne."

Danas je na berzi u Holandiji, koja je referentna za Evropu, cena gasa 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Mi kupujemo gas za 270 dolara", objasnio je Vučić.

Podsetio je da imamo ugovor za uvoz gasa iz Rusije po toj ceni do kraja godine i rekao: "Zamislite šta ćemo posle 1. januara."

Rekao je da trošimo prosečno 6,5 miliona kubnih metara gasa, a trošićemo 11 miliona kubnih metara.

"Osim toga, mi delom snabdevamo i elektrosistem Srbije danas gasom da bismo imali punu snabdevenost i povoljniju cenu električne energije", dodao je predsednik.

Vučić je rekao da imamo gasa u skladištu i da ne podnosi kada ga trošimo kao sada, jer se skladište čuva za crne dane.

"Naša skladišta su skoro puna i tako rade domaćini", rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da mu je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao da sve zavisi od Putina.

Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je oko 780 dolara, znači da bi cena bila tri puta veća nego danas.

Naveo je da je video da je Zagreb utrostručio cenu gasa.

"Mi ćemo da se izborimo, a kada kažem za nas, to znači i za ‘Hansgroe’. Cena gasa neće biti tako niska za industriju kao sada, ali biće svakako bolja nego bilo gde u Evropi, i to ne samo gasa, već i struje", rekao je Vučić.

Treba, dodaje, da se 600 megavati ubrzo ubaci u sistem iz TENT B1.

Ukazao je, s tim u vezi, da danas uvozimo devet do 10 odsto struje, koja je užasno skupa.

Narod, rekao je Vučić, za sada ne oseća to, i najavio da će država dati sve od sebe da to ne oseti.

Kada je reč o firmi "Hansgroe", koja je danas potpisala ugovor o investiciji u Valjevu, rekao je da će biti ponosan kada njihovi proizvodi budu imali nalepnicu "napravljeno u Srbiji".

Istakao je da je reč o kompaniji osnovanoj 1908. godine. Osnivač je bio Hans Groe, a kompaniju je ostavio sinu.

"Verujem da će nastaviti domaćinski da se ponašaju i da će ostati u Srbiji ne 50 već sto godina", naglasio je on, ističući da je reč o važnoj i fantastičnoj fabrici koja dolazi u Srbiju.