Читај ми!

Poslednji dan predizborne kampanje na KiM, Srbi kandidati za predsednike u 11 opština

Na Kosovu i Metohiji poslednji je dan predizborne kampanje za lokalne izbore koji će biti održani u nedelju 17. oktobra. U deset opština sa srpskom većinom ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srbi na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji imaju kandidata i za predsednika opštine Obilić iako u toj sredini nemaju većinu.

Opštine sa srpskom većinom su Gračanica, Štrpce, Raniluk, Parteš, Klokot, Novo Brdo, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Kandidate za predsednike u svih deset opština, kao i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Predizbornih aktivnosti u proteklih 30 dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u Mitrovici i Zvečanu.

Ni među Albancima nije bilo masovnih javnih skupova. Kampanju su vodili uglavnom nastupima na televiziji i preko društvenih mreža.

Najveće stranke – Samoopredeljenje, Demokratska partija i Demokratski savez najviše su energije uložile kako bi njihovi kandidati pobedili u Prištini, Prizrenu i Kosovskoj Mitrovici.

Pravo glasa ima 1.885.000 građana, potvrda o vakcini nije potrebna

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Pravo glasa na lokalnim izborima ima 1.885.000 građana. Glasanje putem pošte završava se večeras u ponoć, kada prestaje i predizborna kampanja.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraće da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво