Читај ми!

Mihajlović s predsednikom Generalne skupštine UN o energetskoj tranziciji i rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Abdulahom Šahidom, predsednikom Generalne skupštine UN, o zelenoj agendi i procesu energetske tranzicije, kao i o pitanjima u vezi sa ljudskim pravima i rodnom ravnopravnošću.

Zorana Mihajlović je u razgovoru s Abdulahom Šahidom  o svetskoj energetskoj krizi, procesu energetske tranzicije, naglasila da je cilj zelena, održiva energetika i privreda, saopštilo je resorno Ministarstvo.

"Govorimo o momentu koji je pun izazova kada je reč o energetici, ali je ova godina svakako jako važna za nas. Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, radimo i strateška dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena, a cilj je da do 2040. godine želimo bar 40 odsto energije dobijene iz OIE i da do 2050. godine budemo karbon neutralna zemlja", istakla je Mihajlović.

Navela je da prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan energetski kapacitet i da je neophodno da se već sledeće godine pokrenu novi projekti.

"Naš novi investicioni okvir vredi 17 milijardi evra i svakodnevno razgovaramo sa svetskim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u energeski sektor Srbije, posebno kada govorimo o obnovljivim izvorima", istakla je ministarka.

Uz pomoć UN  na novim projektima rodne ravnopravnosti

U razgovoru sa Šahidom, Mihajlović je istakla da je pitanje rodne ravnopravnosti veoma važno za Vladu i Ministarstvo i navela da je Srbija posvećena ovoj temi, a od 2014. godine i institucionalno, osnivanjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. 

"Imamo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i akcioni plan, Zakon o prevenciji nasilja u porodici, Strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Radili smo i radimo na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog. Situacija jeste bolja, naročito na centralnom nivou, imamo rodno odgovornu Vladu, ali je potrebno da imamo i više žena koje će voditi gradove", istakla je Mihajloviće.

Takođe, naglasila je i da se nizom projekata podržava proces osnaživanja žena u ekonomskom smislu, ali da potrebno uraditi još mnogo toga, posebno na lokalnom nivou.

"Nadam se da ćemo uz dalju podršku UN moći zajedno da radimo na novim projektima i da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor", poručila je Mihajlovićeva. 

Abdulah Šahid je izrazio zadovoljstvo što se Samit nesvrstanih ponovo organizuje u Beogradu i istakao da je pitanje rodne ravnopravnosti jedno od prioriteta njegovog predsedavanja GS UN, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво