Čitaj mi!

Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Švedske, Katara i Australije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Švedske Anike Ben David, ambasadora Katara Farisa Rumija Al Naimija i ambasadora Australije Danijela Emerija i poželeo im dobrodošlicu.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će, na poziv švedskog premijera Levena, učestvovati na Međunarodnom forumu o sećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma u Malmeu, sa nadom da će tada imati priliku da sa švedskim zvaničnicima razgovara i o bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić i ambasadorka Ben David su se saglasili da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose. Predsednik Vučić je izrazio nadu da bi u budućnosti moglo da dođe do povećanja investicija švedskih kompanija u srpsku privredu.

Predsednik Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da podrži evropski put Srbije. Ambasadorka Ben David je, s tim u vezi, istakla da njena zemlja podržava proširenje EU, kao i to da je spremna da podeli iskustva neophodna za reforme u različitim oblastima, neophodnim na evropskom putu. Ona je takođe naglasila da je Švedska prvi donator Srbije za reforme u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je primio i akreditivna pisma ambasadora Države Katar Farisa Rumija Al Naimija, poželevši mu prijatan boravak i uspešan rad u našoj zemlji.

Ovom prilikom ambasador Al Naimi je preneo pozdrave katarskog emira šeika Al Tanija. Uzvrativši pozdrave, predsednik Vučić je zahvalio katarskom emiru za velikodušnu donaciju medicinske opreme na početku epidemije KOVID-19.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će katarski predstavnik učestvovati na proslavi 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, što bi omogućilo susret zvaničnika dveju zemalja sa ciljem jačanja političkog dijaloga i svestrane saradnje.

Na sastanku je konstatovano da je cilj dveju zemalja da saradnja bude unapređena u svim oblastima, jer postoje dobra iskustva, ali je saradnja i dalje skromna uz mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Dvojica sagovornika su se saglasili da je neophodno uspostaviti češće i bliže kontakte poslovnih ljudi.

Predsednik Srbije primio je i akreditivna pisma novog ambasadora Australije Danijela Emerija i, uz dobrodošlicu, izrazio nadu da će saradnja dve zemlje u budućnosti biti još bolja.

Vučić i Emeri su se saglasili da je neophodno da Srbija i Australija nastave da intenziviraju kontakte, kako bi bio dat impuls saradnji u različitim oblastima.

Posebno su istakli mogućnosti za snažnije ekonomske veze, saopšteno je iz pres službe predsednika.

Ambasador Emeri je istakao da raste interes rudarskih kompanija iz Australije za poslovanje u Srbiji.

Sagovornici su istakli da brojna srpska zajednica u Australiji ima važnu ulogu u povezivanju dve zemlje.

Predsednik Vučić i ambasador Emeri su razgovarali i o globalnim pitanjima, u koja je uključena Australija.