Čitaj mi!

Na administrativnim prelazima pripadnici Kfora, normalizacija saobraćaja očekuje se sutra

Nakon povlačenja specijalnih jedinica Rosu, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak su sada vojnici Kfora. Normalizacija saobraćaja očekuje se od ponedeljka ujutru od osam časova, kada se za vozila uspostavlja režim sa nalepnicama.

Brnabić: Uspeli smo da sačuvamo mir

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da sporazum iz Brisela o povlačenju Rosu sa Jarinja i Brnjaka nije apsolutna pobeda, ali da je Beograd njime uspeo da sačuva mir i bezbednost na Kosovu.

"Problem je nastao davno, 2008. godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, a onda i kada su postavljeni prelazi. Vučić je godinama sve pokušavao da pomeri sa tačke koja je rešena "ad akta", a tablice su reciprocitet koji je Priština uvela. Oni su sada, ne konsultujući se sa Beogradom i svojim partnerima, a kako bi demonstrirali silu, poslali Rosu na sever", rekla je Brnabić za Pink.

Ističe da je politički nekorektno nazivati sporazum u Briselu velikom pobedom, ali je činjenica da smo "pametno i promišljeno odreagovali".

"Mislim da niko od nas nema racio kakav ima Vučić, on reaguje suzdržano. Nije sve u tome da im vratimo i u prvom potezu, već u političkom promišljanju", kaže premijerka.

Vigemark: Euleks će od ponedeljka pratiti primenu sporazuma o tablicama

Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Lars Gunar Vigemark saopštio je da je situacija na severu pokrajine stabilna i da će Euleks od ponedeljka pratiti primenu sporazuma iz Brisela.

Mirno nakon povlačenja specijalne policije, od sutra sistem nalepnica

Na severu Kosova i Metohije mirno nakon povlačenja specijalne policije. Od sutra ujutru očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja preko administrativnih punktova na severu, nakon 14 dana prekida. Na punktovima se očekuje početak primene nove mere obeležavanja delova registarskoh oznaka na automobilima, čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

Kao prvo - probnih tablica od sutra neće biti. Od sutra u osam časova na svim administrativnim punktovima primenjivaće se mera lepljenja stikera, odnosno nalepnica preko delova registarskih tablica na automobilima.

To znači da žitelji KiM koji poseduju takozvane RKS tablice ubuduće neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su važile dva meseca.

Isto važi i za vlasnike automobila sa tablicama gradova centralne Srbije i Kosovske Mitrovice.

Iz Prištine su saopštili da poseduju još od 2017. godine, po dogovoru iz Brisela iz 2016. 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih sutra aktivirati.

Nalepnice i uputstva kako ih koristiti dostavljeni su pripadnicima MUP-a Srbije na Jarinju.

Režim prelepljivanja oznaka na tablicama važiće 6 meseci, do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanja slobode kretanja.

Na mestima gde je prethodnih 13 dana na Jarinju i Brnjaku bio organizovan protest građana zbog raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policije, od juče popodne locirani su vojnici Kfora, koje je danas obišao njihov komandant Franko Federiči, potvrdivši da će Kfor u naredne dve nedelje na licu mesta učestvovati u implementaciji nedavnog sporazuma Beograda i Prištine.

Izveštaj Andrije Igića

Federiči posetio jedinice Kfora na Jarinju i Brnjaku

Komandant Kfora, general-major Franko Federići, posetio je jedinice Kfora koje se nalaze na Jarinju i Brnjaku.

"U naredne dve nedelje, Kfor će sprovoditi privremeno, veliko i agilno prisustvo u toj oblasti, u podršci implementacije nedavnog sporazuma između Beograda i Prištine o deeskalaciji i putu ka budućnosti na severu Kosova", navodi se u saopštenju Federičija.

Podsetio da Kfor ima mandat od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da obezbedi siguran i bezbedan razvoj i slobodu pokreta za sve zajednice na Kosovu.

Vučić: Amerikanci bili racionalni i pragmatični

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Amerika ponašala korektno u poslednjoj krizi na severu Kosova i Metohije.

Vučić je upitan da prokomentariše reakciju Aljbina Kurtija da prvi put posle 35 godina SAD nisu bile uz kosovske Albance, rekao da naravno SAD imaju svoje ciljeve koji nisu jednaki našima po pitanju KiM i da tu ne treba imati iluzije.

"Računam da su Amerikanci racionalni i pragmatični ljudi, za razliku od Kurtija. Postojala je vrlo korektna saradnja i odnos sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom u Briselu koliko su trajali razgovori", rekao je Vučić za Pink.

Naglasio je da je situacija sada završena i da ostaje da se okrenemo novim problemima.

Iz Prištine saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica koje će od sutra biti u upotrebi

Iz Prištine su saopštili da poseduju još od 2017. godine, po dogovoru iz Brisela iz 2016. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će od sutra biti u upotrebi.

Režim prelepljivanja oznaka na tabicama važiće šest meseci do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanje slobode kretanja.

Na mestu gde je prethodnih 13 dana bio organizovan protest građana zbog raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policija jutros je čisto i mirno, a tu su vojnici Kfora, kojih ima desetak, javlja reporter RTS-a.

Izveštaj Andrije Igića

Kako će se postavljati nalepnice

Od ponedeljka od osam ujutru očekuje se normalizacija saobraćaja na aministrativnim prelazima kada se za vozila uspostavlja režim sa nalepnicama.

Građanima će od sutra biti dostupne nelepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka.

Nema više ni pripadnika Rosu ni barikada

Povlačenje pripadnika Rosu je obavljeno kako je i dogovoreno, nema više ni pripadnika te jedinice na administrativnim prelazima, kao ni barikada. Noć je protekla mirno.

U blizini administrativnih prelaza su pripadnici Kfora, a tu su i pripadnika Euleksa, javlja reporter RTS-a.

Saobraćaj se odvija neometano, ali za sada samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohije saopštila je da je rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno obustavljen od juče posle podne do sutra u osam časova ujutru kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica.

Naveli su da će građanima sutra biti dostupne nelepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka kao i uputstvo za njihovo postavljanje.

Na sever Kosova do sutra ujutru prolaziće se samo pešice. 

Izveštaj Dušana Jemuovića

Povlačenjem pripadnika takozvanih specijalnih jedinica Rosu i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barikada sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, završena je prva faza sprovođenja sporazuma o registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Vojnici Kfora biće na Jarinju i Brnjaku naredne dve sedmice.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Dubaiju da je zadovoljan što su se jedinice specijalne policije Rosu povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, gde, kaže, nije ni trebalo da dođu, te da je zadovoljan što se održao mir.

Drugi deo sporazuma obuhvata da se od sutra od osam sati uspostavlja "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu. 

Kao treća stavka dogovorena je radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine i koja će tražiti trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.