Čitaj mi!

Petković: Nema besplatnog ručka u Briselu, bitno je da imamo dobar sporazum

Najvžnije juče postignutim dogovorom je odlazak Rosu, dolazak Kfora i da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu KiM, rekao je za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, naglašavajući da nema besplatnog ručka u Briselu, i da je za to moralo da se izbori.

Direktor kancelarije za KiM kaže da je zadovoljan dogovorenim imajući u vidu koliko je  situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

"Naš srpski narod zajedno sa predsednikom Vučićem i timom u Briselu odbranio je mir i pravo na slobodu kretanja", rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naglašava da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine na koji su se iz Prištine pozivali.

"Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema već, će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta.

A to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom pre svega o Zajednici srpskih opština a jasno je rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselksi sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija. Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo", istakao je Petković.

U Briselu je Petković razgovarao i sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

"Reč je o vrlo iskusnom diplomati i zahvalan sam što je prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno, pokušavajući na taj način da izvrši dodatni pritisak na Beograd. Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom dok je Rosu na terenu", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Kreće povlačenje Rosu24 sata pre primene sporazuma jer Rosu nema šta da traži na severu Kosova, navodi Petković, i dodaje da se pre toga očekujedolazak Kfora.

"Ono što je najvažnije što naš narod dobija ovim sporazumom je da odlazi Rosu, dolazi Kfor čime se jača rezolucija 1244, nema skidanja tablica i ono što je posebno bitno za naše ljude koje imaju KM tablice  je da se one neće skidati, što je bitno za slobodu kretanja", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je važno da u dijalogu postižemo rešenja i idemo korak po korak u iznalaženju rešenja, i tome dijalog služi.

"Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum", rekao je za RTS Petar Petković.