Читај ми!

Kesić: Srbija "poželjna mlada" i za Evropu i za SAD

U svetlu najnovije krize u odnosima SAD i evropskih partnera Srbija bi mogla da bude "poželjna mlada" i za jednu i za drugu stranu, rekao je za RTS spoljnopolitički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Tenzije SAD i evropskih zemalja traju već duže vreme, još od završetka Hladnog rata i prvobitne funkcije NATO-a, kaže Obrad Kesić.

"Još je predsednik Barak Obama 2012. godine rekao da prioritet za SAD više nije ni Evropa ni Bliski istok već Azija. Onosi sa Evropom nisu više na prvom mestu, ni što se tiče strateških pozicija, ni što se tiče ekonomije. Evrpski partneri su mnogo manje bitni nego partneri ili potencijalni partneri u Aziji", objasnio je Kesić.

Najnoviji u nizu tenzija je revolt Frnacuske jer je Australija otkazala sporazim o kupovini podmornica zarad dogovora sa SAD i Velikom Britanijom.

"Glavni faktor zašto su Amerikanci napravili dil iza leđa Francuske je taj da Amerika hoće da se njihova ekonomija što pre oporavi od uticaja pandemije a i da bi ojačala pozicije u Aziji gde je predviđen, na globalnom nivou, rast od 35-40 odsto, dok su projekcije ekonomskog rasta za SAD smanjene", kaže Kesić.

Odluka američkog Kongresa gde nisu imali dovoljno glasova da podignu plafon zaduživanja dodatno će usporiti rast u SAD,  a to će dodatno pojačati tenziej sa evropskim partnerima jer se svi bore za što bolje pozicioniranje na svetskom tržištu.

Sve to utiče i na politička pitanja kao što u odnosi sa Rusijom pa i rešavanja otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Srbija je u toj situaciji 'poželjna mlada' sa kojom žele svi dobre odnose, jer je ona, voleo to neko ili ne, najvažnija zemlja u ovom regionu. I bez Srbije ne može se rešavati ni jedan problem - od pitanja migranata koje je značajno za Evropu do mira i stabilnosti koje je mnogo značajno pitanje za Ameriku. Znači, bez Srbije ništa se ne rešava", rekao je za RTS spoljnopolitički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара