Читај ми!

Pohvale Venecijanske komisije za tekst ustavnih amandmana

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je onlajn sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije na kojem je Srbija dobila pohvale u vezi sa tekstom ustavnih amandmana i ohrabrenje da nastavi dalji rad na procesima koji slede.

Predsednik Venecijanske komisije Đani Bukvikijo rekao je premijerki Brnabić da će mišljenje izvestilaca na narednoj sednici Komisije biti vrlo povoljno za Srbiju i da je uveren da će kao takvo biti i usvojeno, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka Brnabić zahvalila je na podršci koju ta Komisije pruža Srbiji na iznalaženju najkvalitetnijih rešenja u vezi sa ustavnim amandmanima još od 2018. godine istakavši da je taj proces tekao vrlo transparentno i otvoreno zahvaljujući, između ostalog, i javnim slušanjima koja su organizovana u više navrata. Zahvaljujući tome, danas imamo primenu najbolje evropske prakse, dodala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je u potunosti otvorena i za dalje sugestije u vezi sa načinima da se pravosuđe i sudstvo učine što efikasnijim.

Kada je reč o referendumu o ustavnim promenama, Brnabićeva je istakla da se njegovo održavanje očekuje odmah po usvajanju amandmana.

Ministarka pravde Maja Popović podsetila je da je rad na ustavnim promenama prva aktivnost u revidiranom Akcionom planu za pregovaranje o Poglavlju 23 – Pravosuđe i osnovna prava u procesu pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Ukazala je da je cilj javnih rasprava bio da se čuju mišljenja stručne, naučne i šire zainteresovane javnosti o pravcima promene Ustava.

Ministarka pravde je ponovila da Srbija ostaje otvorena za sve komentare koji bi poboljšali kvalitet postojećeg teksta, jer je, naglasila je, dovoljno sazrela da promeni Ustav u delu o pravosuđu.

Popovićeva je zaključila da postoji velika svest da se ovaj put promene moraju uspešno završiti, jer je to u najboljem interesu građana Srbije.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво