Čitaj mi!

Selaković sa predsednikom Meksika: Srbija opredeljena da unapređuje odnose dve države

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo što delegacija Srbije u meksičkoj prestonici prisustvuje svečanom obeležavanju tri važne godišnjice Meksika, poručivši da je čast deliti lepe trenutke sa prijateljima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističući tradicionalno i iskreno prijateljstvo naše dve zemlje, Selaković je izrazio posebno zadovoljstvo što se ova poseta poklapa i sa važnim jubilejom Srbije i Meksika – 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar je dodao da će ova važna godišnjica biti obeležena prigodnim manifestacijama i u Srbiji i Meksiku.

Poručio je da je Srbija opredeljena da unapređuje ukupne odnose sa Meksikom, sa posebnim akcentom na intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

S tim u vezi, Selaković je naveo da bi od posebnog, istorijskog, značaja bila poseta predsednika Obradora Srbiji.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija visoko ceni dosledan stav Meksika o nepriznavanju tzv. Kosova i podršci nepovredivosti suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

Informisao je predsednika Obradora o aktuelnoj situaciji na KiM, poslednjim provokativnim potezima Prištine, ali i o ugroženosti naših svetinja i srpske kulturne baštine, navodi se u saopštenju.

Takođe, Selaković je izrazio spremnost za jačanje saradnje u mnogim oblastima kao što su kultura, nauka, sport, obrazovanje, turizam, ali i saradnje gradova i opština.