Читај ми!

Stefanović: Važna podrška Slovačke oko KiM i evropskog puta

Slovačka ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ u Beogradu posle sastanka sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Slovački ministar Jaroslav Nađ je istakao važnost dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU i izrazio očekivanje da će biti "usmeren na mirna rešenja" i postizanje sporazuma u Briselu.

Ministar Stefanović je kazao da je važno što Slovačka poštuje teritorijalni integritet Srbije i što je podržava na njenom evropskom putu, kao i da se trudi da se zajednički, kroz Briselskl dijalog, pronađe adekvatno rešenje koje će omogućiti lakši život za sve koji žive u južnoj pokrajini.

"Još jednom hvala Slovačkoj na principijelnoj podršci našem teritorijalnom integritetu i na svemu što čini da pomogne Srbiji kroz zajednički rad u međunarodnim institucijamna", rekao je Stefanović.

Naglasio da Srbiju i Slovačku vezuje dugo prijateljstvo koje traje duže od diplomatskih odnosa, kao i snažne kulturne i istorijske veze ističući da to daje mogućnost da ministarstva odbrane dve zemlje dodatno unaprede saradnju.

Pravci buduće saradnje 

Na sastanku dvojice ministara razmatrani su pravci buduće saradnje i dogovoreno da se, čim okolnosti budu dozvolile, počne realizacija konkretnih projekata u oblasti vojne industrije, vojnog obrazovanja, obučavanja jedinica...

Dodao je da je sa slovačkim kolegom razgovarao i o obukama specijalnih jedinica u centrima u Slovačkoj koji se, kako kaže, smatraju među najboljima u Evropi i izrazio uverenje da bi pripadnici Vojske Srbije mogli mnogo da nauče u tim centrima, kao i da su naše specijalne jedinice spremne da podele svoja iskustva sa slovačkim kolegama.

"Srbija ostaće posvećena mirovnim misijama u EU i UN i biće nam drago ako u ubudućnosti sa slovačkim vojnicima negde budemo mogli da zajednički delujemo i bićemo spremni da povećamo našu interoperabilnost io da tu sposobnost pokazujemo u svakom trenutku", rekao je Stefanović.

Dodao je da se vojska sve više angažuje u mirnodopske svrhe , što se pokazalo u vreme pandemije kovida-19, i čestitao ministru Nađu na spremnosti koju je slovačka vojska pokazala i pomogla civilnom stanovništvu.

"Treba da budemo spremni da će to biti i budućnost, vojska će sve više pomagati u poplavama, požarima i drugim vanrednim situacijama i moramo da budemo spremni za tu novu ulogu vojsku i da podignemo njenu gotovost i sposobnost", rekao je Stefanović.

Saradnja u oblasti vojne industrije 

Naveo je da je sa slovačkim kolegom razgovarao i o saradnji u oblasti vojne industrije i kako da se nađe najefikasniji i najoptimalniji nivo saradnje kako bi obe zemlje jeftinije i bolje modernizovale sredstva i da razmenjuju iskustva kako bi vojska bila što efikasnija.

Stefanović je zahvalio Nađu što je, kako kaže, u vremenu pandemije koje nije nimalo lako i koje je obeleženo raznim izazovima našao vremena da poseti Srbiju i poručio da Slovačka u Srbiji uvek ima prijatelja na na čiju pomoć i podršku možete da računate i u najtežim vremenima.

Ministar Nađ je rekao da je današnji sastanak odisao prijateljstvom i istakao da postoji mnogo oblasti u kojima dva ministartsva mogu da sarađuju, počev od zajedničckih vežbi, saradnje u oblasti vojne industrije, zdravstva...

"Drago mi je i unapred se radujem našoj saradnji", rekao je Nađ.

Dodao je da je na sastanku iskazano zajedničko razumevanje za trenutne pozicije,ali i za budućnost i izrazio zadovoljstvo što, kako kaže, postoji interesovanje Srbije da postane članica EU.

Nađ je zahvalio Stefanoviću na prijateljskom dočeku i izrazio zadovoljstvo što će večeras sa srpskim kolegom prisustvovsti zajedničkom nastupu Slovačkog vojnog orkestra i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" čime će završiti posetu Beogradu.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво