Čitaj mi!

Dačić: Jednostrane akcije na KiM moraju da prestanu

Želimo da nastavimo dijalog, ali nismo saglasni ni da se tenzije izazivaju jednostranim akcijama Prištine. Ta praksa mora da bude eliminisana kao način ponašanja, izjavio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na skupu koji se održava na Brdu kod Kranja.

Ivica Dačić poručio je, posle prve sesije sastanka predsednika parlamenata država Zapadnog Balkana, da Srbija ne prihvata jednostrane akcije Prištine.

"Nismo saglasni sa jednostranim aktom proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, nismo saglasni što su neke države priznale tzv. Kosovo. Želimo da nastavimo dijalog, ali nismo saglasni ni da se tenzije izazivaju jednostranim akcijama Prištine. Ta praksa mora da bude eliminisana kao način ponašanja", poručio je Dačić na skupu koji se održava na Brdu kod Kranja.

Pozvao je privremene vlasti u Prištini da se vrate za pregovarački sto, a ne da se pretvaraju da Briselski sporazum ne postoji, jer, kako je istakao, time se ruši i kredibilitet EU.

"Srbija je sprovodila Briselski sporazum, a sada dolazimo u situaciju da se na taj dokument gleda kao na papir koji ne postoji. Mislim da će samit zemalja Zapadnog Balkana i EU sledeće nedelje u Sloveniji biti prilika da se sva ova pitanja stave na dnevni red. Srbija je opredeljena za mir, ali neće dozvoliti da se silom rešavaju otvorena pitanja, uključujući i pitanje Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Predsedavajući srpskog parlamenta je izrazio uverenje da bi EU trebalo da gradi svoju "autoritativnost i kredibilnost, insistirajući na implementaciji svega što je dogovoreno".

"Ja sam potpisao Briselski sporazum koji se već osam godina ne implementira. Ne realizuje se u smislu formiranja Zajednice srpskih opština, a to smo potpisali Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja", naglasio je Dačić.

Podsetio je da je u Briselu dogovoreno i da na sever KiM ne dolaze bilo kakve bezbednosne snage bez prethodnog dogovora sa KFOR-om, odnosno NATO-om i uz obaveštavanje predsednika srpskih opština na severu KiM.

Dačić je zatražio da se snage koje su sada raspoređene u pograničnom pojasu povuku, da se nastavi dijalog i da se teži kompromisnom rešenju.

"Mi želimo kompromis, želimo dogovor, ali onaj koji počiva na poštovanju dijaloga. EU bi trebalo da nam kaže da li važi taj Briselski sporazum, jer ako ne važi bar da znamo na čemu smo. Mi smatramo da bi trebalo zajedno da nastupimo i da demonstriramo da je politika proširenja dobar lek za sve", zaključio je Dačić.