Čitaj mi!

Sedmi dan protesta na severu KiM, avioni nadletali Jarinje

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Dva "orla" proletela iznad Jarinja. Nadleće i helikopter Kfora.

Predstavnik Stejt departmenta na razgovorima u Briselu

SAD su saopštile da će zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriel Eskobar prisustvovati sastancima koje je zakazao Brisel, a koji će biti održani sledeće nedelje radi deeskalacije tenzija na severu KiM, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

Portparol Stejt departmenta naveo je da SAD rade sa EU, NATO-om, vladama u Beogradu i Prištini "na preduzimanju hitnih koraka za deeskalaciju situacije i izbegavanju radnji koje povećavaju tenzije, koje ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga posredovanim od strane EU, i negativno utiču na svakodnevni život građana".

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju blisku regionalnu saradnju kako bi se uklonile sve prepreke slobodnom kretanju, trgovini i ulaganjima koje su od koristi svim građanima Zapadnog Balkana", rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Specijalci se ne povlače, građani ne odustaju – bez nagoveštaja da će uskoro biti rešenja

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška–Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Sedmi je dan krize i treći dan naleta ratnih vazduhoplova snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, juče naleti orlova i "migova 29", a danas nalet dva "orla" u niskom letu. Prostor je danas nekoliko minuta nadletao i helikopter Kfora.

Današnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Sa njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izveštaji Andrije Igića i Dušana Jemuovića

Vučić sa Boreljom: Nastavićemo da poštujemo sporazume uprkos kriminalnom ponašanju Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti.

Visoki predstavnik Borelj je pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu.

Situacija mirna, Srbi i Rosu i dalje na prelazima

Srbi sa Kosova i Metohije na mirnom protestu i dalje insistiraju na povlačenju specijalnih snaga kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak, kao i ukidanje odluke o reciprocitetu za srpske tablice.

Noć je protekla mirno, javlja dopisnik RTS-a.

Protestujući, Srbi drže u blokadi puteve od Raške do Leposavića i od Ribarića do Zubinog potoka. 

I danas su iznad Jarinja leteli avioni tipa "orao", a prostor na kojem su rasposređeni specijalci policije i okupljeni na protestu nadletao je helikopter Kfora. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti je za danas sazvao sastanak političkih lidera najvećih stranaka, a sutra se očekuje dolazak albanskog premijera Edija Rame u Prištinu.

Rama je podržao odluku o reciprocitetu sa tablicama, ali je poručio da Kurti ne bi smeo da preduzima poteze koji bi prekinuli dijalog sa Beogradom. 

Stefanović i Mojsilović obilaze snage u Raški

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Dva "orla" proletela iznad Jarinja, nadleće i helikopter Kfora

Dva aviona tipa "orao" proletela iznad Jarinja u dva kruga, javlja dopisnik RTS-a.

Pola sata pre aviona, prostor na kojem su raposređeni specijalci policije i okupljeni na protestu nadletao je helikopter Kfora.

Srbi s Kosova i Metohije nastavljaju protest nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica.

Ta prostor nadleteo je helikopter Kfora, a pola sata nakon toga zonu bezbednosti nadletela su i dva aviona Vojske Srbije. 

Nekoliko aviona Vojske Srbije i juče je u više navrata nadletalo Jarinje i Brnjak.

Od svojih pozicija ne odustaju ni pripadnici specijalne policije, ni građani okupljeni na protestu.

Premijerka Ana Brnabić iz Njujorka poručila je da je Beograd spreman na dijalog, a očigledno je da Priština nije.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu da insistira da Priština počne da primenjuje dogovoreno u Briselu, a posebno da formira Zajednicu srpskih opština. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je "osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".