Čitaj mi!

Brnabić: Guteres potvrdio stav da za UN Kosmet nije država, Ramina izjava loša za bezbednost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Njujorku, povodom izjave premijera Albanije Edija Rame koji je pred Generalnom skupštinom UN pozvao sve da priznaju Kosovo, da pojedini koriste tu govornicu za političke poene i da takve izjave nisu dobre za regionalnu bezbednost.

Ana Brnabić je navela da je najbolji odgovor dao generalni sekretar UN Antonio Guteres koji je rekao da za Ujedinjene nacije Kosovo nije država. 

"Prva rečenica na sastanku sa mnom je bila - Kosovo za nas nije država. To je najbolji i najdiplomatskiji odgovor. Ne vidim šta ima da se meša kao premijer jedne država u unutrašnja pitanja druge države, Srbije, a posebno što imamo dobre odnose i trudimo se da izgradimo drugačiju budućnost", rekla je Brnabićeva za Tanjug, zamoljena da prokomentariše izjavu Edija Rame.

Istakla je da je imala odličan sastanak sa Guteresom, jer je to što je rekao za Kosovo, bila njegova prva rečenica na sastanku, kao i da je zahvalio Srbiji na svemu što radi za UN, multilateralizam i međunarodni poredak.

Brnabićeva je dodala da je to učestvovanje u mirovnim misijama, donacije vakcina, hrane i drugo.

"Lepo je predstavljati Srbiju u UN", rekala je Brnabićeva, nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN, gde je poručila da Priština rasplamsala veliku krizu, i da je Beograd privržen traženju kompromisa.

Albanski premijer zatražio je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da zemlje koje do sada nisu priznale samoproklamovanu nezavisnost Kosova to učine.

Rama je, pored ostalog, izneo tvrdnju da je "suverenitet Kosova realnost koja traje 13 godina i koju svi treba da prihvate".

Premijerka Srbije je ranije danas na Instagramu istakla da joj je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteresu tokom razgovoru u Njujorku rekao da za UN Kosmet nije država, zbog čega je taj razgovor bio posebno značajan za našu zemlju.

"Uvek je zadovoljstvo sastati se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom. Međutim, današnji razgovor bio je naročito značajan za našu zemlju. Generalni sekretar je sastanak započeo rečima da za Ujedinjene nacije Kosovo nije država i na tom stavu sam mu se u ime Republike Srbije najsrdačnije zahvalila", napisala je Brnabićeva na Instagramu.

Dodala je da je sa Guteresom razgovarala i o Agendi o održivom razvoju i globalnoj borbi protiv pandemije kovida-19 . Navela je da je u razgovoru istakla činjenicu da je Srbija zemljama u okruženju donirala 230.000 vakcina i više od 1.000.000 doza državama širom sveta.

"Pohvaljeni smo za pokazanu solidarnost i uverana sam da će u budućnosti saradnja Srbije i UN biti dodatno unapređena", napisala je premijerka nakon razgovora sa Guteresom na marginama Generalne skupštine UN.