Читај ми!

Ana Brnabić u Njujorku – razgovori na margini pred obraćanje Generalnoj skupštini UN

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je sastanke sa zvaničnicima iz Evrope i Amerike u Njujorku, uoči sutrašnjeg obraćanja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Bilo je reči o evropskim integracijama, bilateralnim odnosima, ali i situaciji na severu Kosova i Metohije. U Njujorku je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je razgovarao sa kolegama iz Irana i Mauritanije.

Svetski lideri ponovo su fizički prisutni u Njujorku i govore o budućnosti planete posle pandemije koronavirusa, zbog koje je prošle godine u ovo vreme sedište Ujedinjenih nacija bilo prazno.

Tokom prethodna dva dana zvaničnici najrazvijenijih zemalja dotakli su se globalnih konflikata i klimatskih promena, dok su zemlje u razvoju zavapile za vakcinama protiv kovida 19.

U petak je na redu Srbija, koju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Kada je reč o kovidu, imamo mnogo čime da se pohvalimo. Govoriću naravno o tome koliko smo radili u smislu multilateralizma i na podršci i u zaštitnoj opremi, u testovima i vakcinama, u regionu i u zemljama Azije i Afrike, pa i u nekim zemljama članicama Evropske unije", kaže Brnabićeva.

Druga tema sutrašnjeg govora otvorena je već na današnjim sastancima na margini, sa američkim kongresmenom i kolegom iz Belgije.

"Veliki deo sastanak smo posvetili pitanju Kosova i Metohije, tenzijama i problemima koji se dešavaju u ovom trenutku. Potpuno otvoreno i iskreno, imamo suprotne stavove – Belgija je jedna od prvih zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", kaže Brnabićeva.

Ističe da je premijeru Belgije rekla da razume da ne mogu nikako da se usaglase, ali da je potrebno da prate šta se dešava i koji su potezi Prištine.

Prema sutrašnjem rasporedu, srpska premijerka obraća se u 12 časova.

Govoriće, kako je rekla, do 15 minuta, a ispunila je i najvažniji zahtev koji su učesnicima uputile vlasti Njujorka – vakcinisana je, što je njen tim morao da dokaže pre dolaska u Ameriku.

Selaković sa kolegama iz Irana i Mauritanije

Njujorku je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je razgovarao sa ministrom inostranih poslova, saradnje i dijaspore Mauritanije Ismailom Uldom Šeikom Ahmedom i poručio da je potrebno jačati veze i kontakte dve zemlje.

Takođe, uputio je poziv ministru Ahmedu da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Govoreći o skupu na visokom nivou u Beogradu, koji će biti organizovan povodom obeležavanja jubileja – 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je izrazio očekivanje da će delegacija Mauritanije, članice Pokreta, biti u prilici da prisustvuje tom značajnom događaju.

Selaković se u Njujorku sastao i sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amir Abdolahijanom i zahvalio mu na podršci Irana po pitanju Kosova i Metohije.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je u prilici da, nakon ovogodišnje posete Iranu, nastavi kontakte na visokom nivou sa predstavnicima te zemlje.

Takođe, sagovornici su razgovarali i o realizaciji posete na najvišem nivou.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво