Čitaj mi!

Mladići koji su postavili bilbord "Dobro došli u ZSO" dali izjavu u policiji, reagovala Kancelarija za KiM

Kosovska policija je privela u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Oni su nakon davanja izjava pušteni. Iz Kancelarije za KiM pitaju kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom.

Pripadnici kosovske policije su uklonili bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu. Oni su nakon privođenja, morali da napišu izjave, a iz policije im je poručeno da će svakoga ko lepi plakate ovakvog sadržaja uhapsiti, jer je, kako su sami policajci rekli "zabranjeno postavljanje takvog bilborda, jer predstavlja provokaciju", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju da su trojica mladića zatim puštena na slobodu.

"Postavlja se pitanje kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom koji je potpisala još 2013. godine", ističu iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju pitaju i "po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu sa poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Kosovu i Metohiji čeka punih 3.077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Kosova".

"Da li današnje postupanje kosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Kosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Bez Zajednice srpskih opština, kao temelja procesa normalizacije i okvira za ostvarenje preko potrebnih kolektivnih prava srpskog naroda na KiM, nema budućnosti dijaloga", zaključuje se u saopštenju.