Читај ми!

Poslanici o očuvanju Hilandara

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o Predlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da će se usvajanjem zakona osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira koji je 2004.godine teško oštećen u katastrofalnom požaru.

Gojkovićeva je objasnila da će se podrška manastiru Hilandar ogledati kroz pomoć obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih drugih delova manastira Hilandara, uključujući nematerijalno kulturno nasleđe.

"Podrška države Hilandaru u poslednjoj deceniji nije bila upitna, ali sada stvaramo mogućnost da po prvi put imamo stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskim sredstvima", rekla je Gojkovićeva obrazlažući zakon.

Prema njenim rečima Srbija će sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira, a pored toga pomoći će i obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih objekata manastira Hilandar.

Kako je navela, obaveza Srbije biće i da preko svojih nadležnih organa učestvuje u organizaciji proslava značajnih datuma iz istorije manastira.

Gojkovićeva je kazala da Predlog zakona definiše da Vlada obrazuje komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo, navodeći da slična Komisija postoji i sada sastavljena je od najvećih straučnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa.

Na čelu Komisije je ministar kulture, u ovom trenutku Maja Gojković, dok je ministar Nenad Popović njen zamenik.

Dodala je da će se budžetska sredstva za podršku opredeljivati za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije.

Manastir Hilandar je pre 17 godina doživeo veliku nesreću u katastrofalnom požaru, koji je obuhvatio više od polovine kompleksa manastira u zidinama.

Gojković je kazala da je Srbija je do sada za obnovu Hilandara opredelila 1.767.000.000 dinara, od čega pojedinačno najviše u ovoj, 2021. godini, 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, rekla je Gojkovićeva.

Sakralno nasleđe čini najveći deo naše kulturne baštine.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво