Čitaj mi!

Poslanici o Kodeksu ponašanja, sprečavanju korupcije i očuvanju nasleđa Hilandara

Poslanici Skupštine Srbije počinju sednicu na čijem su dnevnom redu izmene Kodeksa ponašanja poslanika, izmene Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Izmenama zakona o sprečavanju korupcije bolje je definisan pojam korupcije, a uvodi se i obaveza da javni funkcioneri dostavljaju podatke o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stvarima vrednosti iznad 5.000 evra.

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije unose novine i u kaznene odredbe, tačnije za prekršaje su povećani limiti zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara.

Taj se zakon menja kako bi se uskladio sa preporukama Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).

Preporuke GREKO-a su jedan od razloga zbog čega se menja i Kodeks ponašanja poslanika, koji je takođe na dnevnom redu sednice.

Glavna promena će se odnositi na način izbora i ovlašćenja za rad Etičke komisije, koja će davati svoje mišljenje o tome da li je kodeks prekršen i u kojoj meri.

Pred poslanicima je i zakon kojim se uređuju načini pružanja pomoći u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, koji se nalazi na listi svetske baštine Uneska.