Danas nova vlada

Završena rasprava u Skupštini, uskoro glasanje. Posle glasanja članovi kabineta će položiti zakletvu. Mandatar Mirko Cvetković izložio je danas poslanicima program nove vlade i predložio članove svog kabineta.

Cvetković je rekao da su ključni elementi programa njegovog kabineta opredeljenje za evropske integracije, neprihvatanje nezavisnosti autonomne pokrajine Kosova i Metohije, neophodnost jačanja ekonomije, jačanje socijalne odgovornosti, pooštravanje brobe protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnih obaveza.

"Među priroritetima vlade biće i unapređenje odnosa sa SAD i nastavak diplomatskih aktivnosti Srbije... Vlada će inicirati razgovore sa kosovskim Albancima", poručio je Cvetković.

Kandidat za predsednika Vlade Srbije rekao je u ekspozeu da je oko tih principa postignuta puna saglasnost koalicije Za evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS i grupe manjinskih stranaka.

"Prvi potez nove vlade biće ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom", najavio je mandatar.

Cvetković je rekao da će jedna od prvih zakonodavnih inicijativa buduće vlade biti gasni aranžman sa Ruskom Federacijom.

SRS i DSS-NS: Cvetković nedorečen

Poslanici opozicionih stranaka u ocenili su da ekspoze mandatara za sastav Vlade Srbije Mirka Cvetkovića nedorečen, bez jasnih i konkretnih datuma. 

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je ekspoze mandatara "spisak lepih želja" i istakao da ne veruje da će nova Vlada Srbije imati kapacitet da realizuje saopštene programske principe.

Nikolić je rekao da je prvi proklamovani, nikom inače sporan, cilj vlade - evropska budućnost Srbije - "floskula iza koje se nešto krije", a to je "nekoliko budućih negativnih poteza vlade, suprotnih odlukama Narodne Skupštine".

Radikali su imali i primedbe na ekonomski program, rekavši da se Cvetković u ekonomiji rukovodi logikom "zaduži se i prodaj".

Šef poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija Miloš Aligrudić ocenio je da se iz ekspozea "ne može zaključiti šta je državna politika nove vlade" i  da se nigde ne pominje zaštita teritorijalnog integriteta.

Aligrudić je rekao da novu vladu neće voditi Cvetković koji "nema politički autoritet" već će to, umesto njega, "činiti predsednik Demokratske stranke Boris Tadić sam ili preko svog izaslanika Ivice Dačića".

"Ovu vladu nije sastavljao mandatar, već Tadić uz konsultacije sa Kameronom Manterom, Stivenom Vordsvortom, Bekom i Miškovićem", kazao je on i dodao da vlada "neće biti ugrožena ugrožena ni iznutra ni spolja pa i ima veliku šansu da ostvari svoj pun mandat".

LDP: Nema blanko podrške

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je uslovnu podršku vladi Mirka Cvetkovića, ističući da su

strateški ciljevi koje je mandatar ponudio u ekspozeu "prihvatljivi, ali i nerealni i nedovoljno konkretizovani".

Jovanović je istakao da vlada čiji je sastav predložio Cvetković "nije imala alternativu, zato što za LDP alternativa nije bila vlada na čijem bi se čelu ponovo našao Vojislav Koštunica", ali to "nije dovoljno za bezrezervnu podršku" poslanika te stranke.

Manjine: Za približavanje Evropi

Šef poslaničke grupa manjina Balint Pastor izjavio je da će manjine glasati za novu vlade Srbije, jer su njeni prioriteti ubrzane evropske integracije i modernizacija cele države.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi rekao je da ne može da glasa za novi vladu, pošto "vladajuća većina nije pokazala dovoljno interesovanja za probleme Albanaca na jugu Srbije".

Vladajuća većina: "Državna reprezentacija"

Predstavnici stranaka koje čine vladajuću većinu smatraju da su kritike opozicije neosnovane.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da su evropske integracije okosnica nove vlade Srbije i da je to jedini put koji može da doprinese boljem standardu, razvoju ekonomije i uspostavljanju evropskih vrednosti.

Navodeći da očekuje da će vlada biti efikasna, uspešna i odgovorna, Kolundžija je rekla da nova vlada treba da snaži demokratske institucije i da obezbedi prostor za njihovo stvaranje i jačanje.

"Očekujem da vlada bude državna reprezentacija i da zajedno igra igru koja znači ispunjenje interesa građana. Očekujem da vlada bude tim, više nego skup resora i da kao celina rešava probleme", rekla je Kolundžija.

Šef poslaničkog kluba G17plus Suzana Grubješić očekuje da će nova Vlada Srbije biti stabilna i da će izdržati ceo mandat.

Obećala da će se stranka G17plus "i u Vladi i u Supštini zalagati za što bolje ostvarivanje rezultata na polju ekonomije jer je to ono što najviše interesuje građane Srbije".

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da će bitan cilj buduće vlade biti očuvanje Kosova i Metohije diplomatskim sredstvima, ali ako bude potrebno i "vojnim planom".

Bajatović je rekao da ne treba tražiti probleme u prošlosti, već treba stvoriti uslove za ekonomski razvoj i socijalno pravedno društvo.

Vlada će ubrzati evropske integracije, radiće na unapređenju standarda građana i boriti se protiv korupcije, rekao je Bajatović.

Nova Vlada Srbije imaće 27 članova.

Premijer će imati jednog zamenika koji je istovremeno i ministar (Dačić), i tri potpredsednika.

Resorima će rukovoditi 24 ministra, a još jedan njihov kolega imaće isti status ali bez portfelja (Ugljanin). 

Vladu će formirati stranke liste "Za evropsku Srbiju", koalicija SPS-Jedinstvena Srbija-PUPS i stranke nacionalnih manjina.

Sastav novog kabineta:

Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Božidar Đelić, potpredsednik i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

Mlađan Dinkić, potpredsednik i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Jovan Krkobabić, potpredsednik.

Vuk Jeremić, Ministarstvo spoljnih poslova.

Dragan Šutanovac, Ministarstvo odbrane

Diana Dragutinović,  Ministarstvo finansija.

Snežana Malović, Ministarstvo pravde. 

Saša Dragin, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Petar Škundrić, Ministarstvo rudarstva i energetike.

Milutin Mrkonjić,  Ministarstvo za infrastrukturu.

Milan Marković, Ministastvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Slobodan Milosavljević,  Ministarstvo trgovine i usluga. 

Žarko Obradović, Ministarstvo prosvete. 

Snežana Samardžić-Marković, Ministarstvo za omladinu i sport. 

Tomica Milosavljević, Ministarstvo zdravlja. 

Jasna Matić, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. 

Rasim Ljajić, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. 

Oliver Dulić, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Nebojša Bradić, Ministarstvo za kulturu.

Verica Kalanović, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan. 

Goran Bogdanović, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogoljub Šijaković, Ministarstvo vera. 

Srđan Srećković, Ministarstvo za dijasporu.

Svetozar Čiplić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja.

Poslovnikom o radu parlamenta, rasprava o kandidatu za premijera, programu i kandidatima za članove vlade može trajati pet sati, ukoliko poslanici ne odluče da ga produže.

Prema koalicionom sporazumu liste "Za evropsku Srbiju" koju predvodi DS i koalicije oko socijalista glavni principi rada nove vlade biće odbrana nacionalnih interesa, evropske integracije, socijalna pravda i ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Povezane vesti:

Skupština sutra bira vladu

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара