Читај ми!

Održano poslednje javno slušanje o promeni Ustava u oblasti pravosuđa

U Skupštini Srbije održano je poslednje javno slušanje o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Dok nadležni najavljuju da bi najviši pravni akt, ukoliko dobije neophodnu većinu, mogao da bude izmenjen već do kraja godine, deo struke traži još vremena za raspravu.

Prva faza izmene najvišeg pravnog akta privedena je kraju. Nakon jedanaest javnih slušanja u četiri grada učesnici sumiraju utiske - kao i u prethodnih osam godina stručna javnost bez jedinstvenog stava.

Udruženje sudija i tužilaca iznosi primedbe na predloženu reformu javnog tužilaštva - pre svega zbog predloga da se ukine funkcija zamenika javnog tužioca i da svi oni dobiju status javnog tužioca i šira ovlašćenja.

"S obzirom na to da se menja koncept hijerarhije i postupanja, takva promena može tužilaštvu koje se nalazi u ovom trenutku u ozbiljinoj borbi protiv organizovanog kriminala da dočeka nespremno. Dakle, imate jedan sasvim drugi koncept rada, imate mnogo više nadležnosti, postojeću organizaciju, nemate garanciju da će biti dovoljno sredstava da se ona unapredi. Mi tražimo da se ovaj proces obustavi dok se ne razgovara ozbiljno o tome", navodi Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Podršku procesu daje Društvo sudija.

"Mi smatramo da je ovaj Nacrt akta o promeni Ustava u velikoj meri unapređen u smislu položaja sudija i sudstva. Predložena su daleko bolja rešenja od polaznih amandmana koji su bili aktuelni 2018. godine", navodi Nada Đorđević iz Društva sudija Srbije.

Na spisak primedbi struka je, između ostalog, zabeležila i da nije bilo dovoljno vremena da se svi predlozi preispitaju. Sa detaljima izmena, ističu, javnost je upoznata tek pre desetak dana.

"Imate pregršt odredbi koje ne zaslužuju da se nađu u Ustavu, već je to zakonska i podzakonska materija. Ja mislim da bi trebalo da još jednom, dva puta ili tri puta na ove konkretne predloge ili nacrte, sprovesti javnu raspravu, pa da se dođe do nekakvog zajedničkog rešenja, pod pitanjem ako nam je ustavna promena u oblasti pravosuđa uopšte potrebna", navodi prof. Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Javnih rasprava neće biti, ali zbog velikog broja predloga koji su se mogli čuti prethodnih dana, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odložio je sednicu zakazanu za danas.

"Ono što nas očekuje, jeste, ja se nadam u narednoj nedelji imamo finalni tekst koji ćemo poslati na pozitivno mišljenje Venecijanskoj komisiji. Posle toga bi trebalo da sa njima razgovaramo krajem septembra,  i sredinom oktobra oni će imati svoje zasedanje na kojem će izneti svoje stavove kakav je tekst koji smo mi njima poslali. Posle toga, trebalo bi da tekst više ne može da se menja, odnosno može da se menja samo u skladu sa preporukama Venecijanskom komisijom", navodi Jelena Žarić Kovačević, predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

O finalnoj verziji teksta prvo će se raspravljati u plenumu. Posle dvotrećinske podrške poslanika, konačni sud daće građani na referendumu. Procene su da bi na glasanje mogli već u novembru.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи