Читај ми!

Selaković u Luksemburgu sa premijerom i predsednikom Parlamenta

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetu Luksemburgu započeo je sastankom sa ministrom inostranih i evropskih poslova Žanom Aselbornom. Selaković i Aselborn potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministarstva. Sastao se, zatim, sa predsednikom Parlamenta Fernandom Etgenom, kao i sa predsedavajućim i članovima Odbora za spoljne, evropske poslove, migraciju i azil. Posetu Luksemburgu završio je sastankom sa premijerom Gzavijerom Betelom.

Nikola Selaković izjavio da je sastanak bio veoma uspešan i da su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Dodao je da je dogovoren nastavak redovnih političkih konsultacija i da je razgovarano o poseti ministra Aselborna Srbiji početkom sledeće godine. 

Ministri Selaković i Aselborn potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministarstva, navodi se u saopštenju. 

Selaković je rekao da je ministar Aselborn čvrsto privržen i podržava pristupanje Srbije i čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ističući da je luksemburški ministar izneo pohvale za ono što Srbija radi na društvenom i ekonomskom planu. 

Naglasio je da je s posebnom pažnjom razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine, kao i stanju u regionu. 

"Ministar Aselborn je nekoliko puta istakao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu, i da se samim tim očekuje da budemo i najodgovorniji", izjavio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je bila čast i zadovoljstvo razgovarati sa ministrom Aselbornom, doajenom diplomatije Evropske unije i čovekom koji je 17 godina na čelu ministarstva inostranih poslova, zaključivši da u njemu imamo dobrog, iskrenog i principijelnog partnera.

"Unaprediti saradnju Luksemburga i Srbije" 

Ministar Selaković sastao se sa predsednikom parlamenta Luksemburga Fernandom Etgenom, kao i sa predsedavajućim i članovima Odbora za spoljne, evropske poslove, migraciju i azil.

Selaković je podsetio da Srbija i Luksemburg baštine dugu tradiciju saradnje i da se naredne godine navršava 95 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Rekao je da odnose dve zemlje karakterišu razumevanje i raznovrsna saradnja, kao i da zajedničkim naporimo možemo da unapredimo saradnju Srbije i Luksemburga.

Ministar je govorio i o ekonomskoj saradnji, ocenivši da nije na odgovarajućem nivou. Iskazao je čvrst interes Srbije za njeno unapređenje i povećanje robne razmene.

Selaković je rekao i da je potrebno unaprediti parlamentarnu saradnju i naglasio da bi, u tom smislu, poseta Fernanda Etgena Srbiji bila od velikog značaja.

Istakao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i ukazao na to da bi pomoć Luksemburga bila dragocena kako bi se ubrzao proces pristupanja.

Sagovornike je informisao o sveobuhvatnim reformama u Srbiji i ukazao na rezultate u sferi ekonomije koji, prema rečima ministra, pokazuju sa kakvom ozbiljnošću je naša zemlja pristupila svim obavezama koje nas očekuju na evropskom putu.

Govorio je i o značaju koji za našu zemlju imaju regionalna saradnja, te jačanje dobrih odnosa sa susedima, i u tom kontekstu parlamentarce Luksemburga upoznao sa ciljevima inicijative "Otvoreni Balkan".

Poručio je da Srbija izuzetno ceni napore Evropske komisije da u okviru Berlinskog procesa i drugih vodećih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu dodatno ohrabre region u celini da ostvari blisku saradnju, pre svega u oblastima infrastrukturnog povezivanja, ekonomskih odnosa i saradnje među mladima, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Betel je osvedočeni prijatelj Srbije" 

Nikola Selaković se sastao i sa premijerom Luksemburga Gzavijerom Betelom.

Selaković je ocenio da je ovaj sastanak najbolja moguća završinica nejgove zvanične posete Luksemburgu jer je Betel osvedočeni "prijatelj Srbije, koji iskreno podržava njen evropski put i želi da Srbiju vidi što pre u EU".

"Betel je pokazao veliko interesovanje za sve što se dešava u Srbiji i regionu. Pokazalo se i ovo prilikom da izuzetni odnosi i podrška koju Luksemburga pruža Srbiji nisu samo principijelni vec su i rezultat uzuzetno dobrih odnosa koji postoje između predsednika Vučića i premijerke Brnabić sa premijerom Betelom", izjavio je Selaković nakon susreta.

Uoči bilateralnog sastanka Betel je Selakovića lično poveo u šetnju centrom Luksemburga gde su oblišli gradsku Skupštinu, Muzej grada Luksemburga i Muzej čokolade.

Prethodno je šef diplomatije Srbije razgovarao sa članovima Spoljnopolitičkog odobra Parlamenta Luksemburga koje je ineteresovalo stanje u regionu, reforme u Srbiji, ali koji su u svojim komentarima odali priznanje za ekonomske reforme i ono što Srbija radi.

"Bio sam potpuno ponosan predstavljajući Srbiju u Luksemburgu, kao što sam ponosan i svaki put. Ali na ovakvom mestu, kada se sretnete sa prijateljima i nekim ko vam iskreno želi dobro, ko može da vas posavetuje i da vam pomogne u onome što radite, to je bio pravo zadovoljstvo", zaključio je Selaković.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи