Čitaj mi!

Popović: Izmene Ustava uslov za reformu pravnog sistema i jačanje vladavine prava

Ministarka pravde Maja Popović prisustvovala je drugom javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, održanom u Kragujevcu.

Maja Popović upoznala je prisutne sa razlozima za promenu Ustava u oblasti pravosuđa i predloženim rešenjima, ističući da promene najvišeg pravnog akta predstavljaju uslov za reformu pravnog sistema i jačanje vladavine prava, kao osnova svakog demokratskog društva.

Naglasila je da od predloženih promena zavisi ne samo ispunjenje brojnih aktivnosti predviđenih pregovaračkim Poglavljem 23, koje je od izuzetne važnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji, već i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

To bi, rekla je, omogućilo da Republika Srbija više ne bude na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije.

Ministarka je navela da se promene Ustava sprovode prevashodno u interesu građana Republike Srbije, radi unapređenja pravnog sistema Republike Srbije, te jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Ispred ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državni sekretar Livija Pavićević, šef Kabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš, saopštilo je Ministarstvo.

U javnom slušanju učestvovali su i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Pre javnog slušanja, ministarka pravde Maja Popović obišla gradilište Palate pravde, gde su radovi u završnoj fazi.