Читај ми!

Surlić o poseti Merkelove: Dve teme iznenadile, nemačka kancelarka poslala snažnu poruku Prištini

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže za RTS da su, tokom jučerašnjeg sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, razgovori o eksploataciji litijuma i vladavini prava bili iznenađujući. Smatra i da je Merkelova u Beogradu poslala snažnu poruku Prištini da se ne može odmah govoriti o statusu, već da prvo moraju da se reše mnoga otvorena pitanja.

Stefan Surlić je u Dnevniku RTS-a govorio o porukama nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je posetila Srbiju, i kako ih treba tumačiti.

Surlić smatra da su u razgovorima dve teme bile iznenađujuće.

"Prva tema koja je dotaknuta, za koju nismo očekivali da će biti deo razgovora, jeste eksploatacija litijuma. Angela Merkel je na konferenciji poslala jasnu poruku da je Nemačka zainteresovana za eksploataciju litijuma, a svakako je zainteresovana da se, ukoliko do toga dođe, poštuju svi evropski standardi eksploatacije", navodi Surlić.

Druga tema koja je bila iznenađujuća, ocenjuje Surlić, jeste vladavina prava.

"Nemačka je u dva navrata blokirala otvaranja određenih poglavlja zbog pitanja vladavine prava, ali vidimo da je njena poruka bila vrlo umerena i ohrabrujuća. Rekla je da postoje određene obećanja oko reforme, ali da je to deo jednog sveobuhvatnog procesa unutar novih klastera. Očekuje napredak, ali nije ulazila u detalje ili posebne kritike, kao što se očekivalo", navodi Surlić.

"Očekujem da će se Berlinski proces nastaviti" 

Ne vidi nikakav raskorak između njene ranije i današnje politike.

"Možemo reći da je tokom svih ovih godina ona imala vrlo pažljivo odabrane reči za Zapadni Balkan, čak i za Srbiju, i za one teme koje su bile za nju od posebnog interesa – regionalna stabilnost, saradnja, normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Uvek je pažljivo, s puno razumevanja za pozicije Srbije, razgovarala na sve te teme", napominje Surlić.

Očekuje da će se Berlinski proces sigurno nastaviti, zato što je to pre svega interes Nemačke, da budno prati dešavanja na Zapadnom Balkanu.

"Verujem da će novi kancelar nastaviti njenu politiku, neće biti ključnih političkih promena strategije, ali možemo očekivati promene u pristupu", kaže Surlić.

"Merkelova poslala snažnu poruku Prištini"

Što se tiče rešenja kosovskog pitanja, kako je ukazao, Angela Merkel je praktično predložila da se to ostavi za kraj evropskih integracija.

"Merkelova je jasno naglasila da je to jedan kompleksan problem. Iako je jasna pozicija Nemačke po pitanju statusa Kosova, činjenica je da pet zemalja članica Evropske unije ne priznaje Kosovo, ali je isto tako činjenica da će mnoge zemlje Evropske unije koje su to učinile, na kraju procesa uslovljavati formalnim priznanjem", ističe Surlić.

Ono što je ohrabrujuće, kako je dodao, jeste to da Nemačka ni ranije ni danas nije insistirala na formalnom i momentalnom priznanju samoproglašene nezavisnosti, već je rekla – prvo normalizacija odnosa, rešavanje svih otvorenih problema, a tek se onda može govoriti o statusu.

"Mislim da je ona u Beogradu postala snažnu poruku Prištini – ne može se odmah govoriti o statusu, moraju da se reše mnoga otvorena pitanja, ovo je jedan proces koji će trajati posle mene. To je jedna od ključnih poruka Angele Merkel", zaključio je Surlić.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво