Читај ми!

Vladimir Orlić iz SNS-a i Borko Stefanović iz SSP-a o nacrtu predloga za poboljšanje izbornih uslova

Međustranački dijalog o izbornim uslovima ulazi u završnu fazu. Predlog Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova stigao je iz Evropskog parlamenta. Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović navodi da predlog dokumenta evroparlamentaraca u ovoj formi nije prihvatljiv, da je "dijagnoza bez terapije". Poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenjuje da je nacrt dokumenta "spisak lepih želja Dragana Đilasa".

Kako će izgledati izborni uslovi – neki su se nadali da će predlog evroparlamentaraca to razjasniti. Ipak, predlogom Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova nisu zadovoljni ni vlast ni opozicija.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je da predlog dokumenta evroparlamentaraca za unapređenje izbornih uslova u ovoj formi nije prihvatljiv, da je "dijagnoza bez terapije".

"U ovoj formi i obliku ovaj dokument nije prihvatljiv zbog toga što je ovo dokument koji doduše vrlo istinito i temeljno definiše teme u kojima se dokazuje da u Srbiji ne postoje demokratski slobodni izbori. Da ne postoji mogućnost da građani po zakonu izraze svoju volju i biraju koga oni žele. On definiše probleme, ali ne daje nikakva rešenja, ne daje nikakvu razradu. Dakle, u ovom dokumentu mi nemamo mogućnost, nemamo nikakav konkretizovan predlog šta treba da se uradi", navodi Stefanović. 

Dobro je, dodaje on, što je to predlog koji može da se nadograđuje, ali ono što je problematično je to što oni istovremeno ukazuju na to da oni neće nuditi, davati određena i konkretna rešenja za usvajanje nego će tražiti da se mi i Srpska napredna stranka dogovorimo.

"Kao što znate, to je za ovih devet godina potpuno nemoguće. Takođe je problematično što su evroposlanici odlučili da se s vlašću dogovaraju nekih četiri-pat dana ranije nego što su dokument dostavili ostalim ravnopravnim učesnicima u procesu, čime su zaista prekršili sva moguća pravila, a oni su ponudili da daju ovaj papir", objašnjava Stefanović.

Orlić: Nacrt dokumenata spisak lepih želja Dragana Đilasa 

Vladimir Orlić, poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke, ocenjuje da je platforma Evropskog parlamenta običan spisak Đilasovih lepih želja i poručuje da ovakav papir apsolutno ne dolazi u obzir.

"Taj papir je pravljen kao spisak lepih želja Dragana Đilasa, apsolutno i u svakom smislu. I danas kad vam oni kažu da kao nešto nisu zadovoljni, mogu samo da se nasmejem i pitam – a čime to? Je l' možda nedostaje rečenica – i u sredu posle podne se inauguriše Njegovo visočanstvo Dragan Đilas i stupa na vlast u Srbiji, pa pošto te rečenice nema, vi kao niste zadovoljni", upitao je Orlić komentarišući Nacrt Radnog dokumenta evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova.

On je upitao kojih to uslova za održavanje fer izbora nema danas, a bilo ih je pre 2012. godine, kada je SNS bila u opoziciji.

"U ovoj zemlji izbori postoje i u ovoj zemlji nedvosmisleno demokratija postoji i to je suštinski problem Dragana Đilasa i ovih ljudi koji su s njim. Dakle, to što izbori postoje jeste njihov suštinski problem jer oni znaju da na tim izborima nemaju šta da traže, oni nemaju glasove i zato oni očekuju da ih neko iz Evropskog parlamenta postavi na vlast", ocenio je Orlić.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара