Čitaj mi!

Petković: Novi razgovori na tehničkom nivou polovinom oktobra

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

Petar Petković je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

"To nije nikakvo političko, već civilizacijsko pitanje", rekao je Petković.

Dodao je da je šef prištinske delegacije Besnik Besljimi "uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema".

"Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Besljimi je bežao od tih tema, nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala", rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je ukazao i da je Besljimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KiM, rekao da su razlog "zapaljive i provokativne izjave".

"Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum", rekao je Petković.

Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je naveo i da Besljimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

"U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine", rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

"Bez formiranja ZSO nema uspeha u pregovorima"

Petković je izjavio da su razgovori o konkretnim stvarima i poštovanje postignutih sporazuma jedini način da se dođe do proboja u pregovorima Beograda i Prištine i da se postigne normalizacija odnosa.

"Do napretka može da dođe tako što ćemo razgovarati, pričati o konkretnim stvarima svaki put kada se ovde u Briselu sretnemo i da, kada je reč o sporazumima, ne politizujemo pitanja iz energetike, iz pravosuđa, kao ni formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ispunjavamo ono što je dogovoreno", rekao je Petković odgovarajući na pitanje novinara.

Podsetio je da su 3.064 dana prošla otkako je potpisan Briselski sporazum i da Priština osam godina odbija da ga primeni.

Mi sve vreme to ponavljamo kao papagaji, jer nam je to veoma važno, naglasio je Petković.

"Ceo Briselski sporazum, ceo dijalog počiva na ZSO, bez ZSO nema ostvarenja kolektivnih prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer nam je pre svega bitno da sačuvamo naš narod i da zaštitimo njihovu bezbednost", istakao je Petković.

Naglasio je da je sastanak u Briselu bila prilika da pomene sve incidente, a bilo ih je 93, koji su se desili od početka godine na KiM. "Povećan je broj tih incidenata, napada na našu decu, napada na starije ljude, obijanje naše imovine, skrnavljenje hramova, grobova", upozorio je Petković.

Besljimi je u Briselu izjavio da nije postignut dogovor u razgovoru koji bi omogućio susret na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.