Читај ми!

Dačić na panelu o rodnoj ravnopravnosti u Beču

Drugog dana Svetske konferencije predsednika parlamenata, bečkog samita u organizaciji Interparlamentarne unije, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić upozorio je, na panelu o rodnoj ravnoravnosti, da su vanredni uslovi u kojima živimo već skoro dve godine doprineli rastućoj diskriminaciji nad ženama.

Interparlamentarna unija je najstarija globalna organizacija nacionalnih skupština osnovana daleke 1889. Problemi se menjaju, ali izazovi brze promene ostaju. Oba današnja govora predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića bila su intonirana u opreznom optimizmu.

Nasilje nad ženama raste, pogotovo pod pandemijom, konstatuje Dačić, ali zakonodavna tela su prepoznala tu zabrinjavajuću dinamiku i krenula u suprotstavljanje trendu. Uloga parlamenata je da prepoznaju društvene anomalije i ponude efikasne odgovore. Dačić je skupu preneo srpska iskustva sa nedavnim promenama zakonodavstva koja snaže rodnu ravnopravnost.

"Srbija na vreme prepoznala negativna kretanja i otvorila veoma široku društvenu diskusiju o borbi protiv diskriminacije u novim uslovima, što je rezultiralo donošenjem novih i modernih zakona u parlamentu, čiji je cilj između ostalog, dodatna zaštita prava žena", rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da je Srbija pre nekoliko meseci usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici od 2021. do 2025. godine, što će, kako je istakao, biti jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije.

Predsednik srpskog parlamenta se zahvalio što je tema sprečavanja diskriminacije žena i devojčica, zbog značaja koji ima, stavljena na dnevni red konferencije Interparlamentarne unije (IPU).

U drugom delu konferencije, posvećenom stabilnosti institucije nacionalnih skupština, Dačić je još jednom istakao faktor kovida kao jaki negativni uticaj. Pandemija je bila veliki izazov za demokratska načela i institucije, jer je sve prisiljavala na teške i brze odluke, čime je u delovima elektorata otvoren prostor za krize nepoverenja.

Oprezan optimizam stiže i sa drugih strana.

"Vučemo konopac na istoj strani, idemo istim putem", smatra šef austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

Parlamenti su prva linija odbrane demokratije, izjavio je Duarte Pašeko, predsednik Interparlamentarne unije.

Kako izgleda kada ta linija padne, govorila je donedavna poslanica u avganistanskoj skupštini, Favzia Kofi. Kabul je groblje živih, poručila je s govornice.

Najkraći opis bečkog samita bi glasio: Svet je opasno mesto – može li se zakonom protiv toga.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво