Читај ми!

Trendafilova: Vreme mandata Specijalnog suda određuje Savet Evrope

Predsednica Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je u Prištini da će mandat tog suda sa sedištem u Hagu biti operativan do trenutka kada Savet Evrope obavesti institucije u Prištini da su svi istražni postupci pred Specijalizovanim komorama okončani.

Trendafilova je u Prištini podsetila je da su Specijalizovana veća za Kosovo osnovana nakon sve većih navoda da su se ozbiljni zločini dogodili u kontekstu sukoba na Kosovu od 1998. do 2000. godine i da nisu istraženi i da njihovi počinioci nisu krivično gonjeni, uprkos mnogim suđenjima koja su se dogodila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za bivšu Jugoslaviju.

"Kao što su Specijalizovana veća jasno stavila do znanja i naglasila u svojoj odluci od 20. novembra prošle godine, ovo će staviti tačku na rad Specijalizovanih komora", rekla je Trendafilova. 

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj i Pjeter Šalja pritvoreni su u Specijalnom sudu i čekaju da im počnu suđenja.

Sekretarka Suda Fidelma Donlon navela je da pritvorenici u Specijalnom sudu imaju 10 dana godišnje predviđene za posete.

Imaju pristup biblioteci, časopisima i novinama na jeziku po njihovom izboru, takođe mogu da gledaju TV i slušaju radio i mogu da učestvuju u verskim službama.

Donlon je prenela da protvorenici imaju stalne kontakte sa porodicom preko advokata, I dodala da se između njih i branilaca obezbeđuje efikasan kontakt.

"Po pravilu, pritvorena lica imaju 10 dana poseta godišnje. Radili smo sa holandskom ambasadom na izdavanju besplatnih viza članovima porodice", rekla je Donlon na konferenciji za medije.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova i sekretarka suda Fidelma Donlon danas i sutra u Prištini i Kosovskoj Mitrovici razgovaraju sa novinarima o mandatu, radu i najnovijem razvoju događaja u Specijalizovanim većima, pred početak prvih suđenja.

Ovaj sud ima mandat da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova, a za sada su pred njim optužena osmorica pripadnika bivše OVK.

Prvo suđenje treba da počne 15. septembra Saljihu Mustafi.

U saopštenju SVK navodi se da ovaj interaktivni događaj označava početak pojačanog angažovanja predsednika i sekretara ovog suda, čije je sedište iz bezbednosnih razloga izmešteno u Hag.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије