Читај ми!

Vučić: Crna Gora pokazala da ima instrumente da sprovede što je nameravala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je dobro što je Vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Vučić je čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.

Aleksandar Vučić je za televiziju Prva rekao da je bilo logično očekivati sve što se zbivalo na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

"Najavljivane su tenzije, protesti protiv ustoličenja. Partijski organizovani skupovi. Cetinje je mesto u kojem je preko 90 odsto stanovništva orijentisano protiv Srpske pravoslavne crkve, gde postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima. Ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane dela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati sve što se zbivalo", naglasio je Vučić.

Naglašava da je dobro što je Vlada Crne Gore promenila svoju odluku tokom noći.

"Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i Vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju", objasnio je Vučić. 

Kaže da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) celu noć obaveštavala rukovodstvo u Srbiji šta se dešava u Crnoj Gori.

"Vlada Crne Gore uradila svoj posao"

Vučić kaže da je Vlada Crne Gore brinula o bezbednosnoj situaciji i uspela je u tome, iako im je sve bilo otežano.

"Oni imaju dihotomnu vlast jer je deo izvršne vlasti u rukama prethodnog režima. Jedan deo vlasti je bio prisutan na Cetinju, što nije jednostavno. Međutim, Vlada je uradila svoj posao i ustoličenje je moglo da se sprovede u Cetinjskom manastiru", rekao je Vučić.

Smatra da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić imao problema i jer je deo policije uz DPS, stranku Mila Đukanovića.

Vučić je, govoreći o postupanju policije, rekao da ona uvek pušta ljude dok ne vide kako će situacija da se odvija, pa tek kada mora da reaguje.

"Sećate se, bili smo iznenađeni onom tobož silom povodom kovid mera. Tek kada su ušli u Skupštinu, mi smo ih priveli i pokazali da država može sve u roku od pet minuta da završi. Samo je pitanje volje i demokratskih prava i sloboda", rekao je Vučić.

"Niko na Zapadu neće reagovati, dozvoljeno činiti sve protiv Srba"

Vučić je istakao da niko na Zapadu neće reagovati na to što je crnogorski predsednik Milo Đukanović stao uz one koji su pokušali da onemoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija jer je, kako kaže, dozvoljeno sve činiti protiv Srba.

"Možete da zamislite šta bi bilo da sam ja uradio kao on, bio bih tog sekunda obešen u Briselu i Vašingtonu. Ovako ćutaće svi, pozivaće na mir, što je dobro i lepo, ali niko neće reći nijednu reč. Tako je zato što je dozvoljeno sve činiti protiv Srba", naglasio je Vučić.

Srbi su, kako je rekao, za mnoge zapadne zemlje remetilački faktor.

"Oni žele da Srbi ne budu snažan faktor u Crnoj Gori. Zato se vodi hajka protiv Mandića, Kneževića i drugih. Zato svi strani faktori kažu da oni ne mogu da uđu u vladu. Zato se vodi kampanja i u Bosni i Hercegovini. Nije slučajno što se Izetbegović priključio podršci. Razumeo sam da on pomalo poznaje šerijatsko pravo, ali nisam znao da se dobro razume i u pitanje srpske crkve. Vidim da mu to dobro ide", rekao je Vučić.

Rekao je da je odluka Vlade Crne Gore razumna i racionalna jer je neko pokušao da zauzme deo teritorije.

Kaže da Srbi žele da budu svoji na svome, na pradedovskim ognjištima i samo traže pravo na život, pravo na slobodu veroispovesti, jezik i pismo.

"Ne tražimo ništa drugo u Crnoj Gori, nikakvu autonomiju. Kao i u Republici Srpskoj, gde ne tražimo otcepljenje, ali Srbija je problem jer s tim mora da se završi", podvukao je predsednik Srbije.

Vučić smatra da iza svih dešavanja u Crnoj Gori stoji nastojanje da se oslabi Srbija jer, kako kaže, jaka Srbija nikome ne odgovara.

"Cilj je da oslabe srpski faktor. Samo je suština kako Srbe da zauzdamo, moramo da razvlastimo one koji vode Srbiju na odgovoran način, da utišamo srpski faktor jer kako je moguće da Srbi nemaju glas u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini. Nema odgovora na moralno i principijelno pitanje, kako samo Srbi nemaju pravo na samoopredeljenje", rekao je Vučić.

"Hoćemo bratske i prijateljske odnose sa Crnom Gorom"

Predsednik Vučić je poručio Crnoj Gori i njenom predsedniku da Srbija nema nikakve aspiracije prema toj zemlji, već s njom želi najbolje odnose, ali i da im neće dozvoliti da pokoravaju Srbiju kao što su, kako kaže, činili poslednjih gotovo 30 godina.

Vučić je, komentarišući izjavu Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama i pokušaju pokoravanja Crne Gore, poručio da Srbija nema nikakve aspracije, već želi najbliže odnose sa Crnom Gorom.

Kaže da će Srbija uradi sve da to tako i bude, uprkos svim poniženjima kroz koje je prošla, kroz različite odluke Crne Gore.

"Nemamo niti smo ikada imali nameru nikoga da pokoravamo, ali poručujem mu da ni on, niti bilo ko drugi neće uspeti da pokori Srbiju, kao što to čine 30 godina. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih funkcionera, političkih funkcionera, onih u obaveštajnim strukturama", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da su uvek iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju i da je ta zemlja korišćena kao poligon za napad na Srbiju.

"Navikli su da upravljaju Srbijom. Mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom. Hoćemo bratske i prijateljske odnose. I garantujem, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite, kako ste to radili gotovo 30 godina. Dok sam živ, a svi znate šta do znači", rekao je Vučić.

Kaže da je u Crnoj Gori postojala namera da se Mitropolija crnogorsko-primorska odvoji od Srpske pravoslavne crkve i proglasi Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se, kako kaže, Srbi vremenom asimiliju i nestanu i da u Crnoj Gori bude više od tri četvrtine crnogorskog pravoslavnog naroda.

"To je bio politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im kriv ja i kriva im je Srbija jer smo, dobijajući informacije iz različitih izvora, prepoznali njihov plan i počeli da otvoreno o tome govorimo", rekao je Vučić.

Ocenio je da ono što se danas dešava srpskom narodu u Crnoj Gori i što se dešavalo Srbima u Hrvatskoj tokom 90-ih nastavak sličnih ideologija čiji je cilj da srpska crkva bude ugašena.

"Namerno je zovu crkva Srbije iako je srpska crkva koja nikada nije odbijala ljude pravoslavne veroispovesti", rekao je Vučić.

"Joanikije mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori"

Aleksandar Vučić kaže da je na ustoličenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju da nastavi da brine o vernom narodu u Crnoj Gori, kao i da radi na smirivanju tenzija.

Vučić je podsetio da je već juče, dan uoči ustoličenja, čestitao mitropolitu Joanikiju.

"On je na veoma važnom mestu i mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, dodatno da radi na pomirenju, na smanjivanju tenzija, strasti i verujem da će sa patrijarhom Porfirijem, nastaviti to da čini", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je bila ugrožena bezbednost patrijarha i mitropolita, Vučić je rekao da je, budući da su na Cetinje došli helikopterom, jasno da stvari nisu jednostavne.

"Oni su sleteli na zemljište iza manastira, uspeli da dođu helikopterom. Sačekali su ih pripadnici specijalne policije i uveli u manastir", rekao je Vučić.

Kaže da zna ko ih je čuvao, da su to različiti ljudi, na različitim mestima, ali nije želeo detaljnije da govori o tome.

"Priča o izbornim uslovima prazna i izmišljena"

Upitan za dijalog o izbornim uslovima u Srbiji, Vučić je rekao da nikada nije ni bilo razgovora o izbornim uslovima sa opozicijom, te da je to potvrdio i, kako kaže, njihov ideolog Veselin Simonović.

Predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke kaže da je priča opozicije o izbornim uslovima prazna i izmišljena priča – opravdanje za loš izborni rezultat.

Poručio je opoziciji da nema ništa od tog posla da preko ulice i silom dođu na vlast.

"Na izborima će se menjati vlast i narod će uvek odlučivati. Dobro je da su to i oni sami potvrdili. Kada govorite o izbornim uslovima, morate to porediti s nečim. Kada 2012. godine nije bilo nijednog medija na strani opozicije, tada nismo kukali, već smo se bavili programom i planovima, i pobedili", kaže Vučić.

Problem opozicije, kaže, jeste da nemaju ni plan ni program, sem kako uništiti život Vučiću i raditi protiv njega.

Kaže i da nije doneo nikakvu odluku po pitanju kandidature za predsedničke izbore naredne godine, ali da je stav stranke koju vodi da se kandiduju ljudi koji su u stanju da pobede.

"Sagledavamo sve sa koalicionim partnerima. Naše izlaganje i na sastanku sa SPS-om pre neki dan je bilo kratko, njihovo je bilo mnogo duže. Naši stavovi su sasvim jasni, ali neću javno govoriti sada o tome", rekao je Vučić.

Po pitanju datuma održavanja izbora, predsednik Srbije je rekao da oni moraju da budu u skladu sa zakonom, između 3. i 17. aprila naredne godine.

Ukazao je, međutim, da je 10. april dan kada je stvorena NDH, pa održavanje izbora tog dana ne bi imalo smisla, zbog žrtve srpskog naroda, pa će tako izbori biti 3. ili 17. aprila.

"Građani mogu da očekuju dalji rast plata i penzija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da građani Srbije mogu da očekuju dalji rast plata i penzija, kao i da će država nastaviti sa velikim javnim investicijama.

"Rašće i plate i penzije, gledaćemo da stopa rasta penzija bude blizu stopa rasta plate", rekao je Vučić.

Podsetio je da je minimalna zarada povećana sa 15.000 dinara, koliko je bila 2012. godine, na 35.000 dinara što je, kaže, uvećanje u nominalnom iznosu od 120 odsto i govori koliko je Srbija napredovala, a posebno najsiromašniji.

"Idemo dalje sa velikim javnim investicijama, sa značajnim stranim direktnim investicijama, podstičemo privatne investicije'', rekao je Vučić.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво