Читај ми!

Opoziciji predstavljen nacrt sporazuma o izbornim uslovima, rok za primedbe do ponedeljka

Na 12. sastanku radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca predstavnici vladajuće koalicije opoziciji su predstavili nacrt sporazuma o izmenama izbornih uslova. Predstavnici opozicionih stranaka imaju rok da do ponedeljka podnesu primedbe, a onda bi do kraja sledeće nedelje trebalo da se dođe i do finalnog teksta.

Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić, iz opozicije su došli lider Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj, predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, predsednik POKS-a Žika Gojković, predstavnik DSS-a Dejan Šulkić, lider Dosta je bilo Saša Radulović i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Dejan Šulkić iz Demokratske stranke Srbije preneo je novinarima nakon sastanka da sporazum koji je vlast predstavila opoziciji jeste na tragu onoga što se želelo i da vodi do nekog visokog stepena saglasja između vlasti i opozicije.

"Ostala su još neka pitanja koja nisu usaglašena. Plan je dinamički da se to završi do kraja sledeće nedelje u odnosu na obaveze predsednika Skupštine, da će taj sastanak biti održan u petak i očekujemo da bi to mogao da bude finalni sporazum o kojem će moći da se govori", naveo je Šulkić.

Rekao je i da će predsednički i izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda biti održani između 3. i 17. aprila sledeće godine.

Žika Gojković iz Pokreta za obnovu Kraljevine kaže da je blagi optimista nakon dobijanja dokumenta.

"Da ćemo prvi put posle duže vremena imati neke izmene koje će omogućiti da imamo pravičnije izbore i da će se neke anomilije koje su se dešavale permanentno konačno promeniti i da će opozicija biti u malo boljem položaju", dodao je Gojković.

Lider Dveri Boško Obradović navodi da su prvi utisci, posle prvog čitanja predloga, da je vlast spremna da izađe u susret zahtevima opozicije u onim manje važnim pitanjima, dok ona ključna pitanja, kaže, ovim sporazumom nisu dobro definisana.

"Mislim pre svega na slobodu medija, koja se ne rešava ovim sporazumom, mislim na pritiske na birače, na funkcionersku kampanju i na ono što je za nas najvažnije, a to je kako ćemo kontrolisati kompletan izborni i predizborni period, odnosno kako će opozicija imati uticaj na kontrolu izbora nakon potpisivanja ovakvog sporazuma", rekao je Obradović.

Predstavnici opozicionih stranaka imaju rok da do ponedeljka podnesu primedbe na predstavljeni nacrt sporazuma, a onda bi do kraja sledeće nedelje trebalo da se dođe i do finalnog teksta.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво