Читај ми!

Lajčak: Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine početkom septembra

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će se sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača održati početkom septembra. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će Beograd insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i punoj implementaciji dela o pravosuđu koja se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Miroslav Lajčak je objavio na svom Tviter nalogu da je danas održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

"Danas sam imao značajne, odvojene, razgovore sa prvim zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem i sa direktorom srpske Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za sledeći sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra", napisao je Lajčak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je za Tanjug TV da očekuje da će razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou da se nastave u prvoj polovini septembra i da će srpska delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i punoj implementaciji dela o pravosuđu koja se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Petković je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou zavisi od uspešnosti ovih pregovora, a da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i gazi Briselski sporazum.

Poslednji sastanak na najvišem nivou između predsednika Srbije Aeleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija održan je u Briselu 19. jula.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се