Читај ми!

Potvrđena presuda Ivanu Todosijeviću – dve godine zatvora zbog izjava o Račku

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku, saznaje RTS.

Prvostepenom presudom Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini, osuđen je zbog navodnog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju" zbog njegovog govora povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

Todosijević je smenjen sa mesta ministra zbog izjave povodom 20-godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju "bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Petković: Sramna presuda Ivanu Todosijeviću

Kancelarija za KiM je saopštila da je "sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji".

U saopšenju Kancelarije koje potpisuje direktor Petar Petković, navodi se da je "ovom skandaloznom odlukom koja nije utemeljena ni na pravu ni na pravdi, opasno narušena bezbednosna situacija na KiM, jer presuda Ivanu Todosijeviću presuda je svakom Srbinu koji se za istinu bori".

Dodaje se da je Ivan Todosijević rekao "samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

"Povodom ove sramne presude biće održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije i naš odgovor će biti odlučan i snažan", kaže se u saopštenju.

Ovom odlukom, dodaje se, "suspendovano je pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i uveden verbalni delikt na prostoru KiM", a "na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine".

"Ova politička presuda najdirektnije je kršenje Briselskog sporazuma u tački 10 koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti. Međutim, u presudi Ivanu Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku. Albanci tužili, Albanci presudili", navodi se.

Petković ocenjuje da se presudom Todosijeviću "nastavlja progon Srba, ne samo na prostoru Kosova i Metohije nego i u regionu, sinhronizovanim pravnim odlukama koje imaju za cilj da kriminalizuju srpski narod i okrive ga za sva dešavanja tokom devedesetih godina".

"To neće sprečiti srpski narod da u svakoj prilici i na svakom mestu, uzdignute glave poput Ivana Todosijevića svedoči istinu. Država Srbija će kao i do sada nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu", zaključe Kancelarija za KiM.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво