Читај ми!

Vučić: Do kraja godine prosečna plata 610 evra

Do kraja godine po prosečnoj plati prestižemo Bugarsku, a penzionerima obećavam da ćemo se truditi da penzije, koliko je moguće, što više prate plate, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naveo je da neće biti nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Aleksandr Vučić je, gostujući na TV Hepi, po pitanju prosečne plate, ukazao je da je, kada je došao na mesto premijera, Srbija delila treće i četvrto mesto sa Makedonijom.

"Ispred nas je bila Crna Gora sa 500 evra prosečne plate, BiH sa 372 evra, a mi smo imali 330 evra prosečne plate. Sada smo mi prvi sa 560 evra prosečne plate, a Crna Gora ima 520 evra, BiH 490 evra, a zatim slede Severna Makedonija i Albanija", objasnio je predsednik.

Vučić je kazao da Bugarska aktuelno ima prosečnu platu u visini od 580 evra, a da će Srbija do kraja godine imati prosečnu platu od 610 evra.

Obećao je penzionerima, takođe, da će ne samo 20.000 jednokratne pomoći dobiti, već i da će se država truditi da penzije koliko je moguće što više prate plate.

Istakao je da je posebno ponosan na analize međunarodnih organizacija koje pokazuju da su ulaganja u nauku u Srbiji uvećana za čak 80 odsto, da su tri puta veće nego 2010.

Vučić: Pre kraja godine krećemo u gradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin

Predsednik je najavio je da će pre kraja godine početi izgradnja auto-puta od Beograda do Zrenjanina, što je samo jedan od brojnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Srbiji.

"Radimo sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica, biće ih 10 do kraja godine, a ukupno 15. To znači da je Srbija potpuno ispresecana novim arterijama i venama", rekao je Vučić.

Ponovio je da su u toku radovi na deonici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, od 19,5 kilometara, gde se uveliko radi Most na Savi, a Srbija će, kaže, raditi i deonicu do Bijeljine, kao pomoć RS.

"Radimo Fruškogorski koridor, Novi Sad - Ruma, uskoro će krenuti sa postavljanjem šipova pred Iriški tunel. Gradi se i Ruma- Šabac, a počinje za meces-dva i gradnja brze saobraćajnice od Loznice ka Šapcu", rekao je Vučić.

Radi se obilaznica oko Beograda, put Valjevo-Lajkovac, Preljina-Požega, Moravski koridor dug 107 kilometara.

Radiće se brza saobraćajnica ka Požarevcu, obnavlja se kompletna Dunavska magistarala do Kladova.

Radi se, dodao je, projekat za put Požega - Kotroman, a veruje da će do kraja godine biti potpisan ugovor za deonicu autoputa do Duge poljane i crnogorske granice, od 107 kilometara.

"Rade se obilaznice oko Užica, Požege, Gornjeg Milanovca.. kopamo tunel ispod Kadinjače. Radimo projekat 'severne horizontale' od Bačkog brega, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srborbana, Bečeja do Kikinde. Radiće se 'Vožd Karađorđe', za mesec dana počinjemo da gradimo auto-put Niš-Pločnik", nabrojao je predsednik.

Vučić: Razgovaraću sa Šmitom i reći mu šta mislim

Predsednik je rekao da će, uz puno razumevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati sa novim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, ali da će mu otvoreno reći svoj stav - da Srbija nije srećna zbog načina na koji je postavljen, da je protiv primene Bonskih ovlašćenja i da bi svaka akcija protiv zvaničnika RS bila katastrofalna po bezbednost regiona.

Na pitanje da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, sa kojim predstavnici RS ne žele da razgovaraju, nezadovoljni što je na funkciju postavljen bez mandata SB UN, Vučić je rekao da ga niko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Šmitom.

"Razgovarao sam sa njim, i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara sa Dodikom i razgovarao je sa njim u Istočnom Sarajevu", rekao je Vučić.

Kako kaže, rezume Dodika i RS, ali i Šmita, njihove pozicije, ali Srbija mora da ima svoju poziciju.

"Nismo srećni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti. Kada budem smatrao za shodno, sa Šmitom ću da razgovaram, ali ću mu reći otvoreno da sam potpuno protiv primene Bonskih ovlašćenja, da je za nas loša Inckova odluka i da bi svaka vrsta akcije protiv Dodika i zvaničnika RS bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region", rekao je Vučić.

Dodao je da Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se, kaže, nada da će imati više takta i želeti da čuje srpsku stranu, posebno RS.

Dodao je da su odnosi Srbije i RS najbolji u istoriji, da on i Dodik nikada neće reći ružne reči jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se saglase.

"Razumem poziciju RS, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumeju da Srbija ima 61 odsto investicija na Zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 odsto. Da li mislite da smem da ugrozim poziciju Srbije ili RS", rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se saglasi sa progonom Dodika.

Vučić: Srbija nije dobila poziv da primi izbeglice iz Avganistana

Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji nije upućen poziv za prijem izbeglica iz Avganistana, već da potpiše deklaraciju koju je predložila SAD, i koju smo, kaže podržali i potpisali u tišini.

Istakao da Srbija nije dobila poziv za prijem izbeglica, ali i da "nije potrčko da se izjašnjava odmah", već pošto promisli i sagleda situaciju, pa je tako donela odluku i o deklaraciji.

Povodom teksta u Džeruzalem postu kaže da su Jevreji bili fer jer su se izvinili, ali da je prvobitni tekst bio delo hrvatske propagande i da je broj stradalih smanjen višestruko jer Jasenovac ne sme da bude svedočanstvo istorije.

Vučić je rekao da priča da Srbija krije ratne zločince ne stoji i da je to, kako je rekao, propaganda jedne televizije.

"Mi imamo određene sporazume sa BiH, koji podrazumevaju da oni nama ne isporučuju one koje mi gonimo i da mi ne izručujemo one koje oni potražuju", rekao je Vučić i istakao da niko u Srbiji neće štiti ratne zločince.

Vučić je rekao da kada BiH traži da im isporučimo Duška Kornjaču (ratni komandant opštine Čajniče), oni znaju da na to nemaju pravo, da to nije materijalno pravno moguće.

Predsednik je rekao da će dati sve od sebe da bi se sa Bošnjacima u BiH selo i racionalo razgovaralo da bismo, kako je rekao, razumeli koliki je njihov bol zbog Srebrenice, ali i da oni razumeju kolika je naša bol zbog svih zločina počinjenih nad Srbima.

Uveren je, kaže predsednik, da će to jednog dana biti normalno, jer "razgovarati je normalno čak i na bojnom polju".

O odluci Tvitera 

Komentarišući odluku Tvitera da kao saradnike Vlade Republike Srbije obeleži neke medije u Srbiji, rekao da su etiketirali ljude i medije koji nisu čak ni plaćeni od vlade, a nisu stavili etiketu HRT-u, Bi-Bi-Siju, TVCG.

"Razumeli smo svi vrlo dobro, i znali smo da je to političko oruđe u rukama, neki kažu CIA, neki Pentagona", dodao je Vučić.

Kazao je da se radi o ljudima koji nekome govore da nekog cenzuriše.

"Oni etiketiranjem smanjuju vidljivost medija, jer postaju nepoverljiv izvor, a to rade Gugl i drugi. Zato kada kada ukucate Aleksandar Vučić, onda se najpre vide stotinu najnegativnijih članaka koje su objavili mediji u vlasništvu tajkuna. Oni im time dižu čitanost, gledanost, vidljivost. Tako se radi moderna cenzura", naglasio je Vučić.

Rekao je da "mogu da mu isključe naloge na društvenim mrežama, ali da će on naći načine da dođe do ljudi". 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво