Читај ми!

Selaković u Kairu sa verskim liderima

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je Univerzitet Al-Azhar al-Šarif u Kairu, gde je razgovarao sa zamenikom velikog imama Egipta i zamenikom sekretara tog Univerziteta Mohamedom el Duvajnijem. Šef srpske diplomatije sastao se i sa papom aleksandrijskim i patrijarhom Koptske pravoslavne crkve Tavadrosom Drugim.

Nikola Selaković je rekao da je taj univerzitet star više od hiljadu godina, da je drugi najstariji univerzitet u čitavom arapskom svetu. Za zamenika velikog imama je naveo da je čovek neverovatnog obrazovanja i neverovatno široke kulture, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"U toku razgovora sa zamenikom velikog imama pokazano je veliko poštovanje prema Republici Srbiji, ali i odato veliko priznanje na odnosu i poštovanju države Srbije prema različitim konfesijama, prema pripadnicima različitih religija koje žive kod nas, u našoj Srbiji, i izašlo se i sa nekim konkretnim ponudama i prilikama za jačanje naše saradnje", rekao je šef srpske diplomatije nakon sastanka.

Preneo je da je doktor Duvajni, u ime Univerziteta Al-Azhar al-Šarif, ponudio davanje stipendija mladim imamima iz Srbije, da dolaze u Kairo da se obrazuju, da unapređuju svoje znanje, i na osnovnim, i na postdiplomskim studijama.

Selaković je naglasio da se delegacija Srbije u Egiptu uverila na koji način ova najstarija obrazovna institucija u Egiptu i u ovom delu sveta daje ozbiljan doprinos borbi protiv terorizma, ekstremizma, različitih vrsta radikalizama u okviru tumačenja Kurana, odnosno u okviru islama kao religije.

Susret sa patrijarhom Koptske pravoslavne crkve

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas i sa papom aleksandrijskim i patrijarhom Koptske pravoslavne crkve Tavadrosom Drugim, sa kojim se sastao u Manastiru Svetog Bišoja.

Ministar Selaković je posle sastanka izjavio da mu je bila velika čast i privilegija da bude gost njegove svetosti Tavadrosa Drugog u jednom od najstarijih hrišćanskih manastira, u kojem se čuvaju mošti veoma poštovanog hrišćanskog sveca Svetog Bišoja, kao i čestice moštiju Svetog Đorđa.

Šef srpske diplomatije istakao je da mu je bilo zadovoljstvo što je bio u prilici da od sagovornika čuje i nauči mnogo toga i da bude neko ko će da prenese blagoslov srpskom državnom i crkvenom rukovodstvu i svim građanima Srbije.

"Ovde smo se susreli sa pravom hrišćanskom ljubavlju, tretirani smo kao braća, darovani kao putnici iste vere koji dolaze izdaleka, i mogu da kažem da odavde odlazimo ispunjeni utiskom prave bratske ljubavi, kojom smo dočekani od samog trenutka dolaska u Egipat", rekao je Selaković.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије