Читај ми!

Petković na Preobraženje iz Prilužja: Srbi su svoji na svome

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da žiteljima Prilužja i drugih srpskih sredina u opštini Obilić da su svoji na svome i da zajedno sa Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu i Metohiji žele jedinstvo, mir i prosperitet.

Petar Petković je u Prilužju prisustvovao svetoj liturgiji u hramu posvećenom prazniku Preobraženja Gospodnjeg i najavio da će se Vlada Srbije i njen predsednik Aleksandar Vučić i u narednom periodu još više i još jače boriti i za Vučitrn i za sve srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

"Danas to jedinstvo svedočimo ovde, ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša crkva. Samo ujedinjeni i složni možemo da opstanemo i ostanemo ovde na KiM", rekao je Petković nakon liturgije.

Petković je preneo i pozdrave predsednika Vučića za koga je naveo da čini sve da odbrani srske nacionalne interese na KiM.

"Ovde smo da pomognemo i da se još više borimo i za opštinu Vučitrn, za naše institucije, za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM preko Vlade Srbije zaista ne samo pokreće, nego i finansira, ali i završava", naveo je Petković.

Poručio je da su samo zajedno i crkva i država Srbija i Srpska lista garant opstanka i ostanka Srba na KiM.

"Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta i to ćemo mi i da učinimo kao Vlada Srbije i presednik Vučić. Pre neki dan je predsednik Vučić jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti pogrom, niti 'Oluja'. Zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija, a mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku", poručio je Petković.   

Prethodno je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom u Prilužju služio liturgiju pred nekoliko stotina vernika, presekao slavski kolač i osveštao i podelio preobraženjsko grožđe.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da ako želimo da se preobrazimo u ovom životu moramo da se popnemo na goru Tavor i uzdignemo iznad prolaznih i privremenih vrednosti, a možemo se popeti samo kroz vrlinu, kroz post, molitvu, sva dobra dela koja treba da činimo.

Prilužje je najveće srpsko selo između Kosovske Mitrovice i Prištine sa više stotina domaćinstava i nekoliko hiljada žitelja.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије