Читај ми!

MSP osudilo objavljivanje teksta u Džeruzalem postu: Besraman pokušaj relativizacije najmonstruoznijeg zločina

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je osudilo objavljivanje teksta Dejvida Goldmana u listu Džeruzalem post koji, kako se navodi, obiluje netačnim i zlonamerno plasiranim podacima, ističući da je zatečeno besramnim pokušajem revizije istorije i relativizacije "najvećeg i najmonstruoznijeg zločina" na ovim prostorima.

U tekstu "Ovo sramotno ismevanje Holokausta mora odmah da prestane" australijski pisac Dejvid Goldman navodi da je spisak žrtava Jasenovca doktriniran, da je bilo između 2.500 i 4.500 žrtava, a da Srbija nema nikakve forenzičke dokaze da ih je bilo više.

Goldman, dalje, tvrdi da su jugoslovenske vlasti 1980. godine preimenovale Jasenovac u "Aušvic na Balkanu" u "ciničnom pokušaju da iznude novac od Zapadne Nemačke, pri čemu je broj stradalih u logoru povećan na 59.000, 99.000, 250.000 i na kraju na 800.000, poput ‘jezive igre genocidnog binga’".

Ministarstvo navodi da se ovaj tekst izdvaja po besprizornosti u moru tekstova nastalih na "talasu istorijskog revizionizma i apologetike fašističke ideologije zla".

Kako se navodi, autor teksta vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava.

"Stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u dugom trajanju su negirane i nipodaštavane, isprva od strane revizionista sa margine, da bi se u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najbesramniju minimizaciju broja žrtava Jasenovačkog logora potencirao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30.000 do 40.000 ubijenih, kao i da niko nije mogao ni da pretpostavi da će ga u "ludilu revizionizma" nadmašiti najugledniji izraelski list.

Ministarstvo ističe da su Srbija i srpski narod oduvek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve Holokausta i protiveći se svakom pokušaju da se razmere najvećeg zločina u istoriji sveta na bilo koji način relativizuju, kao i da sećanjem na šest miliona Jevreja pobijenih u nacističkom piru branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke.

"Verujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima nažalost svedočimo", navodi se u saopštenju.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво