Čitaj mi!

Otpravnik poslova Srbije u Indiji: Radimo na evakuaciji naših državljana iz Avganistana

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu i rade za jednu međunarodnu firmu nalaze se pored ulaza u vojni aerodrom, koji je 'kontrolisana teritorija'. U Kabulu je još jedna državljanka Srbije koja radi za jednu nevladinu organizaciju. Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić rekao je za RTS da je u kontaktu sa troje državljana Srbije i da se radi na njihovoj evakuaciji.

Siniša Pavić je rekao, da je na osnovu toga što je čuo od njih, ali i na osnovu onoga što se može ispratiti preko medija, situacija dramatična.

"Oko vojnog aerodroma koji nam je za evakuacije najzanimljiviji ima, po procenama, od 1.000 do 2.000 ljudi. Neki od njih su naoružani i ne isključuje se mogućnost nasilnog upada", ističe Pavić.

Prema njegovim rečima, u toj situaciji Amasada Srbije je u kontaktu sa našim državljanima i predstavnicima zemalja za koje očekuju da bi mogli da ih uključe u evakuacione letove.

"U kontaktu smo i sa indijskim vlastima zato što i zemlja domaćin razmišlja o organizaciji mogućih evakuacionih letova i korišćenje tih letova se u ovom trenutku čini kao najrealniji, najbezbedniji i najefikasniji put i način da se evakuacija izvede. Nadamo se da će to da bude realizovano u najkraćem roku", naglasio je ambasador Siniša Pavić.