Читај ми!

Strah u kući Perića u Zebincu kod Novog Brda - 90. napad na Srbe ove godine i ćutanje sveta

U selu Zebince kod Novog Brda nadomak kuće sinoć je pretučen 23-ogodišnji Nikola Perić. Njegovo stanje je stabilno, ali ga ne otpuštaju iz bolnice u Gnjilanu. Od početka godine to je 90. napad na Srbe. Privremene institucije u Prištini i međunarodna zajednica ćute.

Deo puta u Zebincu Nikola Perić bezbedno je prolazio bezbroj puta do sinoć. Iz automobila su izašla dva muškarca, i počela da ga tuku.

"Dete udareno, nije znalo ni kako su ga bili i šta su mu radili. To je sve bilo prljavo, krv curi, to se ne vidi od udaraca koliko su ga udarili. Kada smo počeli da trčimo i da vičemo, oni su upalili kola i otišli", kaže Živanka Perić, očevidac.

Prijavili su napad policiji. Odveden je u bolnicu u Gnjilane, a ne u Gračanicu kako je porodica tražila. Slobodan Perić posetio je sina u bolničkoj sobi. Kaže da su povrede i otekline veće nego što su bile.

"Nije dobro, nije dobro, pošto ga ne puštaju iz bolnice nije. Najviše na glavi ima povrede", rekao je Slobodan Perić, otac napadnutog Nikole.

Perići su najbrojnija porodica u Zebincu. Napad na članove familije, najstarijeg Slobodana neće da pokoleba u nameri da ostane na svom imanju, ali ističe da nemaju garantovanu bezbednost.

"Zaštita nula. Alu ću da se borim da ostanem. Ostajem ovde. Možda se nekome neki put okrene kolo sreće", dodaje Slobodan.

Ukućani u porodici Perić nisu spokojni. Pogotovu žene i nejač.

"Plašim se, imam četvoro dece. Ovaj moj mali video šta se desilo, pa se uplašio. Sada ne smemo da izađemo na put, ni decu da šetamo od straha", ispričala je Silvana Perić.

Napadači u crnom automobilu, koji su po kazivanju očevidaca pričali na albanskom, viđani su juče više puta na lokalnom putu. Meštanima su bili sumnjivi, ali ih nisu prijavili policiji.

U policiji su ocu napadnutog dečaka rekli da veruju da će otkriti napadače. U lokalnoj samoupravi nemaju drugu mogućnost osim da apeluju da se slični napadi ne ponove.

"Nadam se da će sigurnosnim kamerama kojih ima na regionalnom putu i da ostavljamo da istražni organi rade ono maksimalno i da počinioce pronađu", istakao je Svetislav Ivanović , predsednik Opštine Novo Brdo.

Ovo je drugi fizički napad za mesec i po dana na srpske dečake na Kosovu i Metohiji. Početkom jula napadnut je Nikola Perić u Gojbulji, a sada Nikola Perić u Zebincu. Ima li među Srbima na Kosovu i Metohiji i trećeg Nikole Perića? Iskustvo je pokazalo da ima i da treba da se pričuva.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво