Čitaj mi!

Vučić sa kongresmenima: Srbija želi da uspostavi bolje odnose sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kongresmenima SAD Erikom Svolvelom i Šonom Malonijem, sa kojima je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, kao i o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je ukazao na važnost jačanja bilateralne saradnje i unapređenja ukupnih odnosa sa SAD, a posebno značaj unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika.

"Srbija želi da uspostavi bolje odnose sa SAD", rekao je predsednik Vučić.

Dvojica kongresmena su rekla da su došli u posetu Srbiji ohrabreni ekonomskim rezultatima, sa namerom da ohrabre američke investitore da više ulažu u našoj zemlji.

Kongresmeni Svolvel i Maloni su izrazili podršku regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, koju vide kao veliku mogućnost za napredak Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da je ta inicijativa otvorena i za ostale u regionu i da su regionalna ekonomska saradnja i međusobno povezivanje osnov za mir i stabilnost.

Predsednik je upoznao američke kongresmene sa rezultatima koje je Srbija postigla na planu vakcinacije.

Delegacija Kongresa SAD je pozdravila solidarnost koju je Srbija pokazala pomažući, kao odgovoran sused, donacijama vakcina i građanima regiona. On je zahvalio na dosadašnjoj pomoći SAD u okviru borbe protiv pandemije, posebno imajući u vidu činjenicu da su SAD trenutno jedna od najviše pogođenih zemalja ovim virusom u svetu.

Predsednik Vučić je podsetio sagovornike da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, izrazivši nadu da ćemo imati prilike da ovaj važan jubilej adekvatno obeležimo, uprkos restriktivnim okolnostima usled pandemije.