Čitaj mi!

Selaković: Ako Priština prekrši obaveze, znamo šta nam je činiti

Beograd se svoje obaveze da se uzdrži od kampanje "odpriznavanja" nezavisnosti tzv. Kosova, drži i držaće je se, ali ako obaveze budu prekršene sa druge strane, znamo šta nam je činiti, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Nikola Selaković je, na pitanje da li je tačno da je desetak država spremno da povuče svoju odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, odgovorio da je Beograd lojalan partner i odgovoran prema onome što se dogovori.

"Vašingtonskim sporazumom je uspostavljen dogovor da Beograd ne vodi kampanju ‘odpriznavanja’, niti da se Priština prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama ili da vodi novu kampanju priznavanja. Mi se svoje obaveze držimo i držaćemo je se, a ako one budu prekršene sa druge strane znamo šta nam je činiti", rekao je Selaković u Nišu.

Podsetio je da je i predsednik Srbije rekao da niko ne treba da potcenjuje našu moć i snagu, zbog toga što smo pribrani, radimo svoj posao, ćutimo i ne talasamo mnogo.

"Ono što je svima jasno je da, kada se sa Beogradom nešto dogovorite to se ispunjava, i tako će biti u budućnosti", dodao je Selaković.

"Otvoreni Balkan" zaista istorijski dogovor

Dogovor tri zemlje u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" zaista je istorijski, jer su retke, gotovo čak i nepostojeće stvari u istoriji koje su balkanskim narodima i državama bile svojstvene, a da su sami do njih došli, rekao je Selaković.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Selaković je rekao da su se tri države, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, same dogovorile da učine jedan ozbiljan iskorak, koja će njima, njihovim građanima doneti samo dobro.

"U to sam uveren", naglasio je Selaković.

Ako se, kaže, pogledaju, s jedne strane, politička vizija i mudrost Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva, kao i podrška ministara spoljnih poslova Višegradske grupe, koja predstavlja dobar model u okviru EU, država koje su se svojevremeno okupile i dogovorile svoju inicijativu, uveren je da je to "prava stvar".

"I da će svaki novi dogovor biti samo unapređenje kvaliteta te inicijative, a da će naši narodi, privreda biti u prilici da vide mnogo dobrog od toga", rekao je Selaković.