Čitaj mi!

Dačić za RTS: Međustranački dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je za RTS, uoči strašnjeg sastanka Radne grupe o međustranačkom dijalogu, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije, da dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, održivi, prihvatljivi za sve strane i time bi se stvorili uslovi za ono što mi želimo – da svi učestvuju na izborima.

Tokom zasedanja aktuelnog saziva parlamenta doneto je 155 zakona i 106 ostalih akata. Zasedanja nema, ali Skupština ne prestaje da radi ni tokom leta. Uoči sastanka Radne grupe o međustranačkom dijalogu, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije, ima li opozicija predloge o poboljšanju izbornih uslova, otkriva za RTS predsednik Skupštine Srbije.

– Mi smo napravili jedan presek šta su sve predlozi koje opozicione stranke daju, o tome će se razgovarati u ponedeljak, na sastanku gde će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić. Očekujem da se narednih nedelja polako krene u dolazak do konkretnih dogovora i rešenja za neka otvorena pitanja koja bi mogla da budu u cilju poboljšanja izbornih uslova.

Šta nude predstavnici opozicije koji učestvuju u razgovoru, ali uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Postoje li neki predlozi i da li su ti predlozi prihvatljivi za vas?

– Vi sada pričate o ovoj drugoj grupaciji – mi nismo imali priliku da se upoznamo sa njihovim zahtevima zato što su oni te zahtevi podneli Evropskom parlamentu. Dogovor je da do 1. septembra Evropski parlament meni pošalje predlog teksta o kojem bismo razgovarali 17. i 18. septembra, tako da za sada nema tu nekih novih detalja, osim onog što smo mogli da čujemo po medijima. Dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, ukoliko su održivi, prihvatljivi za sve strane i time bi se stvorili uslovi za ono što mi želimo – da svi učestvuju na izborima i da niko ne traži alibi za neke svoje neuspehe.

Za manje od godinu dana održano je 38 sednica. Za vreme Vašeg predsedavanja bilo je i 10 vanrednih zasedanja. Da li su ta zasedanja možda iziskivala dodatne materijalne i ljudske resurse? Da li su svi troškovi u okviru predviđenog budžeta za rad Skupštine.

– Pa jesu, generalno Skupština po Ustavu i zakonu ima dva zasedanja, jedno je prolećno drugo je jesenje, u svom ostalom vremenu Skupština je u vanrednom zasedanju.

Mi smo imali 90 radnih dana, koji su provedeni u radu i to je sve u sklopu sa finansijskim planom, koji je napravljen, nisu tu neki drastični troškovi koji će uvećavati budžet, ali to mora da se računa kada se koncipira budžet za sledeću godinu.

Redovno zasedanje počinje u oktobru. Da li već sada vi najavljujete da će se raditi i tokom leta. Da li već sada znate kada ćete i povodom koje teme zakazati sledeću sednicu?

– Mi sada čekamo da iz Vlade dobijemo spisak svih zakona koji oni predlažu, šta će sve biti na dnevnom redu. Mi očekujemo u septembru predstavnike Venecijanske komisije i ono što je bilateralna međuparlamentarna saradnja, to je pitanje poseta: dolazi predsednik parlamenta Švedske i predsednik parlamenta Slovenije, koja je predsedavajuća EU narednih šest meseci, to će biti u drugoj polovini avgusta, tako da praktično nema odmora.