Читај ми!

Selaković: Baku stvorio mogućnosti za jaču ekonomsku saradnju

Međuvladina komisija za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana ima za cilj produbljivanje ekonomskih odnosa dve zemlje i uveren sam da će današnja sednica dati rezultate u tom pogledu, poručio je u Bakuu šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Ministar spoljnih poslova je nakon šestog zasedanja Komisije rekao da su politički odnosi između dve zemlje dostigli visok nivo i zahvalio Azerbejdžanu na humanitarnoj pomoći u vidu medicinske opreme koju je donirao prošle godine.

Selaković je naglasio čvrste odnose dvojice predsednika i izrazio očekivanja za produbljivanje saradnje, ne samo u ekonomskom smislu, već i u svim drugim oblastima.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, u prisustvu azerbejdžanskog ministra za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Sahila Babajeva, Selaković je ukazao na značaj posete predsednika Ilhama Alijeva Beogradu u oktobru.

Tada će se u Beogradu obeležiti 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih, a dvojica zvaničnika istakli su važnost održavanja takvog skupa, čiji su suorganizatori Srbija i Azerbejdžan.

Ministar Babajev je pozvao srpske kompanije da sarađuju sa azerbejdžanskim i pohvalio međusobnu saradnju po svim važnim strateškim pitanjima.

U Bakuu se održava i Poslovni forum koji organizuju Privredna komora Srbije i Azpromo (Azerbejdžanska fondacija za promociju izvoza i investicija), a Selaković poručuje da je to odlična prilika da kompanije obe zemlje istraže potencijale za međusobnu saradnju.

Stevanović: Srbija privlačna investitorima

Očekivanja su da će se bilateralna saradnja Srbije i Azerbejdžana intenzivirati na svim poljima, a posebno u oblasti ekonomije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Stevanović je u Bakuu, na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Azerbejdžana, predstavio mogućnosti za investiranje i ulaganje u Srbiji, kroz direktne investicije, kao i kroz preduzeća koja su u procesu privatizacije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, koji je član delegacije koju predvodi ministar spoljnih poslova i predsednik srpskog dela Međuvladine komisije Nikola Selaković, istakao je da je Vlada Srbije zahvaljući reformama doprinela stvaranju privlačnog privrednog ambijenta.

Kako kaže, to je našu zemlju pozicioniralo kao jednu od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope.

Stevanović je ukazao da su rast i modernizacija industrije i ulaganja u infrastrukturu glavni pokretači ekonomskog razvoja Srbije, koja je, navodi, jedan od regionalnih lidera u privlačenju direktnih stranih investicija.

To je, dodaje, omogućeno političkom i ekonomskom ravnotežom, ali i zahvaljujući dostupnosti kvalifikovane radne snage.

Stevanović je naveo da u Srbiji posluje 15 slobodnih zona koje su ravnomerno rasprostranjene, a koje, kaže, treba da doprinesu privrednom razvoju kroz povećani priliv investicija, rast izvoza i zaposlenosti.

Poručio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u vreme epidemije našla adekvatan način da pomogne privredu.

"Srbija je odlučna u nameri da poveća konkurentnost nacionalne privrede i njenu integrisanost u međunarodne ekonomske tokove, kao i da unapredi poslovno okruženje", naglasio je Stevanović.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво